Lucie Bílá

Lucie Bílá Zdroj: ČTK/Taneček David

Lucie Bílá zavzpomínala na svou rockerskou minulost. Hlas dobrý, píseň tuctová, pohyby moc tinoturnerovské.
Lucie Bílá
Karla Gotta Bílá obdivuje za jeho pracovitost
3
Fotogalerie

Lucie Bílá je přírodní úkaz. Ale jenom zpívá, nekáže. Tak to má být

Jsou živly, na které je zbytečné nadávat. Leckdo může samozřejmě vytýkat dešti, že prší, větru, že vane a sopce, že plýtvá energií – ale bude to nejspíš marná ztráta času. Lucie Bílá je přírodní úkaz a lze po ní chtít jen to, co umí. Četl jsem cosi v tom smyslu, že jako myslitel je vysloveně chabá, leč neviděl jsem nikoho, kdo by vážně tvrdil, že špatně zpívá. Takový znalec by mohl snadno upadnout v podezření, že je nafouněný hlupák. Artista, který na vysoké hrazdě zahudlá na housličky, nemusí hrát jako Paganini – stačí, že je dobrý cirkusák.

Hnidopich to s ní má o to snazší, že všechno na sebe prozradí sama. Že neumí noty? Jenže i ten nejrafinovanější kus dokáže obstojně vyzpívat zpaměti. Že nevede vzorný rodinný život? Vždyť, kudy chodí, přiznává, že ho musela obětovat svému povolání a publiku, tudíž nám s vámi. Že nemluví cizími jazyky? Edith Piaf to nesvedla také a není Lucčina vina, že Česko je menší než Francie. Důležitější je skutečnost, že sláva a peníze jí nikdy nestouply do hlavy a je i v padesáti stejně bezprostřední a osobnostně kompaktní jako v dobách, kdy v oděvních závodech obšívala límce košilí.

Problém je jinde a nezpůsobila ho ona. Problém je v tom, že příliš často na postavy a postavičky šoubyznysu je nakládáno břemeno, na které nejsou stavěné. Mnozí z nich pak snadno uvěří, že jejich pomíjivá sláva je opravňuje k něčemu většímu, než je zpívání a hraní – třeba k tomu být , a mravními apoštoly. Ti, co sotva zahlédli svět za tmavými skly limuzín, mají sto chutí začít mluvit do věcí veřejných jen proto, že mají blíž k mikrofonům a televizním kamerám.

Bludem umravňovačství Lucka opravdu netrpí a světanápravcem se necítí. Zpívá, nekáže. Na vlastní slávě necizopasí. Své postavení si nevydobyla tím, že by se za každou cenu chtěla vézt na hřebenu společenských nálad. Dokázala plout proti proudu. V tom je možná moudřejší, než dokáže rozpoznat sama.

Často mi vyprávěla o svém vztahu ke . Toho obdivuje nikoli proto, že bohorovně přešel mlčením reputační škody, jež si sám způsobil ve slabé chvilce, ale proto, že je dokázal odčinit neskutečnou usilovností a pracovitostí. Popový zpěvák nemůže být o mnoho lepší než obecný lid, pro který zpívá. Ona sama se dávno stala podobným fenoménem. Tvrdošíjnost a houževnatost v kombinaci s nevšedním nadáním – to je síla, proti které je každá předpojatá kritika krátká.

V novém čísle Reflexu se vynikající zpěvačce věnujeme ještě více. V prodeji od čtvrtka 7. dubna, přesně od dne jejích narozenin.