Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Sparťanům měli včera pomočit kapitána!

Jel jsem tramvají přes Letnou někdy hodinu před fotbalovým zápasem Sparta - Slávia a přemýšlel, zda některý z těch se mnou cestujících fanoušků s šálami je ten, co močil na žebrající stařenu v Římě. Jak by se na ten incident mělo reagovat?

 

 

Mám k fotbalu asi stejný vztah jako k menstruaci, nemívám to a nijak se mne to netýká kromě řevu v době PMS. Podobně se mne netýká ani fotbal, kromě řevu, když jedu dolem stadionu v době zápasu. Takže se ke mě nedostanou ani fotbalové novinky. Záběry na mladého muže močícího na žebrající stařenu jsem ale, asi jako každý připojený spoluobčan, viděl. A opravdu jsem se styděl, že je to Čech.

A jak jsem jel tou tramvají přes Letnou a viděl shlukovat se davy v šálách a čepicích příslušných klubových barev - Spartu i Slavii poznám, jak jezdívám tou tramvají kolem stadionu - najednou přede mnou vyvstalo řešení. Snad stokrát jsem takto z tramvaje viděl policejní manévry a také výtržnosti, rvačky a strkanice s policií, vše v režii fanoušků. A nikdo s tím nic neudělá. kluby mají nějaké pokuty, když fanoušci něco vyvedou na stadionu, ale v tom Římě močil fanoušek normálně na ulici. A hnát proto klub k právní odpovědnosti za toho močícího fanouška by bylo formálně neproveditelné. Ale zbývá zodpovědnost morální.

Proto si myslím, že pokaždé, když fanoušci nějakého klubu vyvedou nějakou pořádnou prasárnu, tak by měl najatý nezávislý expert provést někomu z teamu před zahájením jeho příštího utkání to samé. Fanoušci někomu rozbili držku? OK, před příštím zápasem dostanou po čuni dva útočníci a jeden obránce klubu, jehož fanoušek řádil. Vytloukli fanoušci někomu okna? OK, před příštím zápasem by najatý externista vytloukl brankáři jejich klubu zuby. No a nyní, po římské piss etudě Sparťana, měl někdo delegovaný před zahájením dnešního zápasu pomočit kapitána Sparty. Jen tak na revanš za tu ubohou stařenu. Oni by si to kluci příště rozmysleli, močit na nějakou bábu, když jim za to po***ijou kapitána.

Byl bych nerad, kdyby můj nápad padl vniveč - proto vyzývám čtenáře, co se zajímají o fotbal, aby myšlenku prosadili u fotbalového svazu sami. Slušné chování fotbalových fanoušků je především v jejich zájmu.