Abdeslam Salah se údajně skrývá v Bruselu a zoufale se snaží dostat do Sýrie

Abdeslam Salah se údajně skrývá v Bruselu a zoufale se snaží dostat do Sýrie Zdroj: Twitter

Účastník pařížských atentátů Salah Abdeslam: mladík, který slušně zdravil a byl plachý a laskavý

S trochou ironie bychom mohli říci, že spolupachatel teroristického útoku dnes pětadvacetiletý Salah Abdeslam je rodilý Evropan a že jeho život se – bohužel – moc neliší od řady příslušníků své generace.

Dnes je slavný, protože jde o muže, který byl zapleten teroristických útoků v Paříži, které si 13. listopady vyžádaly životy 130 lidí a dalších 368 bylo zraněno. Poskytoval útočníkům podporu a byl řidičem vozu, který vezl vrahy na místo. Dvě auta si před činem pronajal. Jeho bratr se odpálil před jednou kavárnou, ale nezabil nikoho krom sebe.

Slavný je Salah až tak, že má na encyklopedii Wikipedia rozsáhlé heslo. Dočteme se tam třeba, že to není zločinný uprchlík, ale belgický rodák. Salam se narodil 15. září 1989 v Belgii v Bruselu. Imigranty byli jeho rodiče, kteří žili v malé vesnici Buyafar v severním Maroku. Stejně jako další pachatel pařížského útoku Abdelhamid Abaaoud vyrůstal v Sint-Jans-Molenbeek a jako děti byli oba přátelé. Podle lidí, kteří Salaha v té době znali, měl rád fotbal a motorky. Údajně byl krátce zasnoubený. Jeho bývalá snoubenka ho popisuje jako člověka, který byl v měsících před útokem „klidnější, přátelštější a sladší“. „Během jídla tři dny před útokem mi řekl, že kdybychom se nemohli vzít během našeho času na Zemi, mohli bychom se vzít v ráji.“

Teď si nepřeje, aby ji muž znova kontaktoval, protože neví, co by mu měla říci a snaží se zase normálně žít.

Je známo, že Salah užíval marihuanu a pil alkohol v gay baru Lés Beguines, malém baru patřícím jeho bratrovi na rohu ulice v domě z červených cihel a s polokruhovými okny. Podle jednoho návštěvníka baru by znám jako „rent boy“, nájemný chlapec. Tak ho popisuje jakýsi Julien, návštěvník baru, podle kterého Salah celé dny hrál videohry, kouřil hašiš a flirtoval s dalšími muži. Teroristické hnutí ISIS přitom alkohol, užívání drog a homosexualitu přísně trestá. Homosexuály vraždí shazováním zaživa z budov.

Podle tamních lidí prý patřil k těm mladým lidem, „kteří vám pomohou s nákupy“, aspoň to tvrdí jeho soused Fouad Ben Abdelkader. „Zdravil dobrý den, byl velmi plachý a laskavý" dodává prezident centra mládeže. Byl prý roztomilý a nebyl u něj patrný žádný zájem o náboženství.

Od září roku 2009 do roku 2011 pracoval jako mechanik u firmy STIB-MIVB, ale vyhodili ho, protože nechodil do práce. Podle jiného zdroje to bylo kvůli tomu, že spáchal trestný čin a byl na měsíc uvězněn. Od prosince 2013 by manažerem baru Les Béguines v Molenbeeku na severu Bruselu, když jeho bratr získal licenci. Úřady pak bar zavřely, protože se zjistilo, že se tam užívají halucinogenní drogy. Abdeslam a jeho bratr bar šest týdnů před útokem prodali.

Podle jednoho zdroje byl Abdelam znám policii jako osoba podílející se na drobné trestné činnosti. On i zmíněný Abaaoud byli v roce 2010 uvězněni za ozbrojené loupeže. Podle právníka zastupujícího Abaaouda jeho klient a Abdeslam byli v prosinci 2010 zatčeni za pokus proniknout do garáže. V únoru 2011 byl Abdeslam odsouzen za vloupání a v únoru 2015 byl zatčen nizozemskou policií a pokutován za držení konopí. Následně byl pokutován částkou 70 euro.

Jako islamista se radikalizoval pod vlivem přítele Abaaouda, který prodělal výcvik v Sýrii a vrátil se do Belgie v roce 2014. Salah Abdeslam byl také na seznamu lidí zapletených do teroristických aktivit, který vytvořila belgická tajná služba.

V osudový den řídil Salah černý vůz Volkswagen Polo, kterým vezl útočníky do divadla Bataclan. Po útocích se dal na útěk a od 15. listopadu na něj policie pořádala hon, který skončil po střelbě zadržením v bytě v bruselském Molenbeeku.

Teď bude mít jistě dost co vykládat.

Zajímavé by bylo, co vede takového mladíka k tomu, že se zaplete s teroristy. Žádný oddaný muslim to nebyl a ani jeho životní styl tomu neodpovídá. Určitě se objeví známé teorie o vykořeněné druhé generaci imigrantů, která najde v islamismu smysl svého života. To je sociologicky pochopitelné. Zajímavé by ale bylo, proč dva bratři ze tří se zapletli s terorismem a třetí bratr nikoli, stejně jako řada dalších, kteří vyrůstají za stejných podmínek na podobných místech. Protože je Salah Abdeslam jeden z těch, kteří své teroristické aktivity přežili, možná z něj někdo nějakou přijatelnou odpověď dostane. Uvidíme, jestli nám to bude něco platné.