Zdroj: ČTK/DPA/Candy Welz

Čapí hnízdo
Čapí hnízdo
Co se asi na vládě dozvědí?
Stavba jízdárny v rekreačním areálu Farma Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku. Návštěvníkům nabízí sportovní, relaxační a Agro aktivity. K dispozici je wellness, fitness centrum, bowling, venkovní tenisové kurty, multifunkční hřiště s umělým povrchem, půjčovna jízdních kol, projížďky na lodičkách na místním rybníce, venkovní dětské hřiště s mnoha herními prvky, golfová akademie, vyjížďky na koních, jízda v kočáře, jezdecký výcvik, vyjížďky na ponících pro děti, rybaření a návštěvy objektů a pastvin se zvířaty.
5
Fotogalerie

Zeman posvětil čapí lumpárnu

Je to dobré, nepoctivost se stává oficiální politickou koncepcí země. Prezident republiky přislíbil návštěvu usedlosti, která doslova symbolizuje dotační lumpárnu. Panu prezidentovi to však evidentně nevadí a pojede do toho symbolu neoprávněného čerpání dotací zdobit.

Četl jsem - shodou okolností na Babišově serveru idnes.cz, ale přesto zcela objektivně a zodpovědně pojatou - analýzu, že vlastnické kejkle kolem Čapího hnízda byly nejspíše legální.

Že v době, kdy farma dotaci dostala, byl v jejich přidělování takový bordel, že peníze na malé a střední podnikání dostávaly firmy s anonymními vlastníky, aniž by kdokoliv prověřoval, zda jsou skutečně malí a střední. Takže asi nelze tvrdit, že Babiš s Čapím hnízdem spáchal podvod. Podívejme se tedy, co tam vlastně spáchal.

Nejprve - jako velký, nikoliv malý, či střední podnikatel - přes nějakou svou firmu Čapí hnízdo vlastnil. Pak farmu převedli na anonymní akcie. S anonymním vlastníkem firma získala dotace pro malé a střední podnikatele.

Pak, hned jak to bylo možné, aby o dotaci zpětně nepřišla, přeputovala firma vlastnicky zpět do Babišova imperia, které pořád ještě nebylo malé a střední, ale naopak velké jako kráva. Prostě nepoctivým fíglem získal velký subjekt peníze určené pro malé subjekty.

Jak něco takového nazvat, když to není trestný čin dotačního podvodu? Já bych navrhl slovo totálně neetický postup, česky pak lumpárna. Ve středu však na Hrad zavítal Andrej Babiš, pohovořil s panem prezidentem. A když odešel, utweetnul se pan Ovčáček:

Takže - pan prezident svou návštěvou legitimizuje jak Čapí hnízdo, tak Andreje Babiše. Skandál neskandál, dotace sem nebo tam, Zeman jede na klokany. Proč tu lumpárnu pan prezident takto podporuje, legitimizuje? Odpověď je nasnadě. On i Babiš míří na stejného voliče, českého burana.

A v očích českého burana je hrdina ten, kdo nějakým švindlem získal prachy. Proto švindl Čapí hnízdo nejenže nebude Babiše stát křeslo ministra, ale dokonce mu ho požehná i Zeman, a lid je za to v příštích volbách zvolí jednoho prezidentem a druhého premiérem.