Belgická zásahovka měla včera napilno...

Belgická zásahovka měla včera napilno... Zdroj: ČTK/ABACA/Belot Aurore

Belgický útok: Už zase? Ne, ještě pořád!

Včerejší teroristický útok v Belgii, jenž naštěstí skončil jen smrtí teroristy, nám připomíná realitu, kterou nejsme ochotni přijmout. Totiž pravdu, že jsme ve válce. Zatímco my ji vedeme kdesi daleko na Blízkém východě, islamisté ji vedou v našich velkoměstech.

V Bruselu se policie pokusila prohledat byt, kde se měli skrývat islamisté. A ono jo. Alžírský islamista je uvítal palbou z kalašnikova, čtyři policisty zranil a pak ještě pálil na přijíždějící speciální jednotky. Poté byl eliminován odstřelovačem francouzské policie. Po teroristických útocích v Paříži z podzimu by si člověk řekl: Ach jo, už zase!

Mnohem trefnější však je říct si: Ach jo, ještě pořád. A ještě dlouho to tak bude. Loňská migrační vlna pustila bez jakékoliv kontroly statisíce lidí. Nevíme o nich — o většině — vůbec nic kromě toho, že pocházejí z oblastí, kde místy vládne Islámský stát či jiné teroristické skupiny.

Podle odhadů Europolu může být v Evropě kolem pěti tisíc lidí, kteří prošli teroristickým výcvikem Islámského státu či jiných teroristů různě po světě. Jde zejména o navrátilce — evropské muslimy, přistěhovalce druhé či třetí generace. K nim je třeba připočítat další, kteří přicházejí do Evropy a vydávají se za uprchlíky před válkou. To jde ovšem jenom o lidi k terorismu vycvičené, lidí radikalizovatelných (zvlášť až zjistí, že v Německu nedostanou vilu) bude řádově více.

Takže atmosféra strachu před teroristickým útokem bude v Evropě už nastálo. Dlouhá léta dopředu bude dle mého názoru více či méně pravidelně docházet každých několik měsíců k teroristickému útoku na naše cíle. Takže Evropa strachu, střelby v ulicích a občasných výbuchů sebevražedných atentátů asi už bude setrvalým stavem.