Quidův palec nahoru!

Quidův palec nahoru! Zdroj: Reflex.cz

„Chcete-li chápat své děti, musíte znát jejich idoly.“ Quido MC zvedá palec pro novou generaci

Zvracení vajíček. Rozbíjení aut baseballovými pálkami. Skryté reklamy. Ale také pozoruhodná hudební vystoupení, motivující střety s osudem a výpravy do tajemných dálav. Česká youtuberská scéna je labyrint příběhů, dat a osobností, která je pro porozumění o to obtížnější, že ji od jedinců s pár křížky na krku dělí generační propast. Dobře, že je tu Quido MC, který ji dokáže přeskočit.

Quidův palec nahoru je pořad z produkce Reflex.cz, v němž si na sebe bere Quido MC nelehký úkol: vyznat se ve spletišti desítek videoklipů, které se na českém Youtube objeví za týden, prosít je, najít v nich zlaté nugetky a ještě tomu všemu dát smysl. Quido MC už si dříve vysloužil ostruhy nekompromisně zpěvným pohledem na českou politiku ve svých Vzkazech fanouška. Jeho Palec nahoru je teď rukovětí pro každého, kdo chce pochopit internetovou generaci.

„Jestli chcete dětem porozumět, musíte znát i jejich idoly,“ říká Quido MC, který tento týden zvedá svůj palec již popáté. Žádná jiná oblast veřejného života podle něj není odříznutá od ostatních tak dokonale jako právě youtuberská scéna. „Tam je betonová zeď. Vyrůstá generace lidí, jejichž idoly nemají jejich rodiče šanci poznat; na Harryho Pottera se ještě dívali rodiče s nimi, ale na GoGoMana na Youtube se dívají už sami.“

Z Quidova palce nahoru, který vyrazil do nezmapovaného, neustále se proměňujícího pralesa české youtuberské scény s objevitelským zápalem Emila Holuba, se tak v rámci úvodních čtyř dílů vyvinul takový „průvodce inteligentního rodiče po zemi idolů jeho dítěte“. Představil odrostlejším jedincům charaktery, jako je vulgární, leč inspirativní tlouštík Fatty Pillow; youtuber Kovy, který dal v jediné písničce dohromady generační manifest; nebo Danny z Twixx TV, jehož produkce se pohybuje od vybuchujících autobusů přes rozbíjení dvoustopých vozidel až k aktuální a podivuhodně promakané vizi toho, jak by mohl vypadat svět, kdyby měl jen stovku obyvatel.

Palec nahoru v prvních čtyřech epizodách Quidova zdolávání strmých srázů a propastí youtuberské scény dostaly videoklipy, které byly věrné určité své vnitřní pravdivosti, klipy inspirující (jako byl ten, v němž se Fatty Pillow potýkal s torpédováním svého hráčského kanálu) i motivující tam, kde by to člověk vůbec nečekal - jako když si dva kamarádi vyrazili do rakouského Hallstattu. „Je to ten věk, v němž se ta děcka na barikádách vždycky nechají postřílet,“ říká k tomu Quido MC, „ten evoluční proces, který žene mamánky od maminek tím, že do pětadvaceti let mají snížené vnímání nebezpečí“. Žij teď, udělej, co tě napadne, zní motto zhmotnělé hallstattským dobrodružstvím. „Přitom ale s tím obrovským moralizováním v závěru videoklipu.“

Stejně tak Quido MC oceňuje například Kovyho, který vytvořil v podstatě generačně manifestační videoklip – skvěle zahraný, zrežírovaný, narvaný osobním poselstvím.

„Většinou přitom děcka vymýšlí věci už vymyšlené,“ říká k tomu Quido, občanským povoláním učitel. „Tohle jsou ale vynalézaví, vtipní a inspirující lidé s vlastními nápady; o to víc mě štve, když nad jejich produkcí dospěláci ohrnují nos en bloc.“

Přitom si Quido – jehož kantorská profese se nezapře – uvědomuje, jak je youtuberské pole zahuštěné nášlapnými minami, které pro jeho protagonisty mnohdy připravují právě dospělí. Řeč je například o reklamním byznysu, který se teď snaží vyždímat z youtuberů, co se dá – a pokud si někdo nedá pozor, jeho vysílací kanál se v určitou chvíli promění v dvoukolák plný skryté reklamy.

Quidův palec nahoru má v současné chvíli několik vrstev diváků. Jednu tvoří dospělí lidé, kteří chtějí pochopit, co se to mezi těmi „tytrubkaři“ vlastně děje. (Spadá do ní i podskupina těch, kteří to naopak pochopit vůbec nechtějí – a s tou se Quido MC vypořádává ve své Listárně.) Druhou skupinou jsou vrstevníci youtuberů, pro něž je – podle Quidovy dosavadní praxe – jeho pořad naprosté „zjevení“. „Vy jste dospělej a víte, co je to Youtube?“ dostalo se mu už otázky od žáků první třídy. A třetí, rozšiřující se skupinu tvoří samotní youtubeři, které začíná zajímat, co si o nich ti dospěláci – a Quido MC v první řadě – vlastně myslí.

Setkání generačních vesmírů skrz červí díru internetu v plném proudu.