Sociální centrum Klinika

Sociální centrum Klinika Zdroj: Facebook/Klinika

Sociální centrum Klinika
Sociální centrum Klinika
Extremisté zaútočili na autonomní sociální centrum Klinika
Babiš, chléb a hry
Babiš, chléb a hry
7
Fotogalerie

Když jde o popularitu, je Babiš i anarchista! Miliardář schvaluje krádež Kliniky

Středeční tance kolem Kliniky ukázaly dvě věci, které jsou již dlouho zřejmé, ale které je dobře připomínat. První je naprostá zhoubnost ultralevice a její totální dezorientace v realitě. Druhou pozoruhodností je až kosmický populismus Andreje Babiše.

Andrej Babiš zahájil svou politickou kariéru vystupováním proti zlodějům, parazitům a ostatním lumpům, kteří nás všichni okrádají. Ve středu však odjel na nečekanou podpůrnou návštěvu k partě, která je ztělesněním parazitismu. Ve středu totiž vypršela Klinice smlouva – kromě materiální dotace od státu tomuto středisku, které se tak jmenuje proto, že se nachází v bývalé plicní klinice na pražském Žižkově.

Anarchisté však smlouvy nerespektují. „Nedodržíme smlouvu, zůstáváme, protože nechceme nechat dům chátrat a je nesmysl, aby stát hledal jiné využití, když jedno už existuje. Dům ztělesňuje, čemu věříme a jsme ochotní dál problém řešit. Na policii nebudeme útočit, necháme ji, ať nás třeba vynese. Je ale na každém, jak se zachová, až tady policie bude. Uvidíme, kolik nás tady bude. Doufáme, že dost,“ sdělil idnesu  člen centra Jakub Hurt.

Vyjádření je okouzlující, dá se přeložit následovně: My se vám na nějaké zákony a vlastnická práva vy**reme. Když si obsadíme nějaký barák pro naši partu a knihovnu, kde půjčujeme Marxe (ale jenom kamarádům), znamená to, že je náš. Nezajímá nás, komu ve skutečnosti patří - protože jsme ho obsadili a naše parta ho užívá, je už smysluplně využit, a má nám zůstat. Pochopitelně zadarmo.

Takové komuniké ukazuje, že anarchisté z Kliniky se vůbec neorientují v našem právním systému, či ho nehodlají dodržovat, a chtějí vládu okupantů. Co si kdo pro sebe a své kamarády urve z erárního, má mu zůstat. Tedy přesný příklad parazitismu a zlodějiny, navíc povýšené na ideologii.

V této situaci - ve středu kolem poledního - přijíždí na Kliniku na víceméně podpůrnou návštěvu ministr, pod kterého státní majetek spadá - ministr financí Andrej Babiš. Přestože principy jsou pravým opakem všeho, co kdy hlásal a hlásá, dobře ví, že Klinika se mezi mladými a intelektuály těší nebývalé popularitě.

Tak proč se na ní trochu nezviditelnit, nezkusit tak do příštích voleb získat hlasy i mladých intelektuálů? Sympatizantů Kliniky a ultralevice vůbec je dost. Že tím popírá sám sebe, je Andrejovi úplně jedno, jde přece o hlasy, ne o čest! (Později se tedy opravil, konstatoval, že budova je v mizerném stavu, a nabídl squatterům najít alternativu, pozn. red.)