Viktor Orbán se ptát občanů nepotřebuje.

Viktor Orbán se ptát občanů nepotřebuje. Zdroj: Maďarská vláda

Uprchlíci na cestě Maďarskem
Uprchlíci na cestě Maďarskem
Ťuťu ňuňu, ale zadobře nejsou...
Uprchlíci na cestě Maďarskem
Uprchlíci na cestě Maďarskem
7
Fotogalerie

Uprchlíci táhnou. Orbán vypisuje zbytečné referendum, aby si udělal pořádnou reklamu

Kvóty na přerozdělování uprchlíků budí silné emoce napříč Evropou, na jejím východě zvláště. V jejich skutečné zavedení věří málokdo. Přesto se maďarský premiér Viktor Orbán rozhodl na toto téma uspořádat referendum. Je úplně zbytečné, tedy aspoň, pokud jde o otázku kvót – nic nového se nezjistí. Ale udělá si tím skvělou reklamu a zaměstná své kritiky další umělou kauzou.

„Vláda reaguje na veřejné mínění," vysvětluje Orbán. "Myslíme si, že zavedení přerozdělovacích kvót, aniž by měly podporu mezi lidmi, je zneužitím pravomocí." Žádné referendum samozřejmě nepotřebuje, mandát má docela silný a ze všech průzkumů je jasné, že většina jeho spoluobčanů uprchlíky nijak nevítá. Liberální opozice a sluníčkáři s tím moc nenadělají.

Ano, trochu lépe se bude Orbánovi dýchat v Bruselu či Berlíně, kde bude moci zastáncům společné evropské migrační politiky mávat před očima mandátem vzešlým z referenda. Ale dosud se bez něčeho takového vždy obešel a rozhodně se neupejpal jít proti proudu. Odmítat i ty už dohodnuté a teoreticky platné kvóty se dá tak jako tak.

Referendem si teď Orbán akorát přičaruje virtuální body před svými zastánci, potažmo před méně rozhodnutými občany. Z logiky věci se o něm bude psát v novinách. Sice vyprovokuje spoustu kritiky, ale ta bude přicházet jen od liberálů (rozuměj budapešťské kavárny), která Orbánovi před jeho publikem rozhodně nijak neuškodí. Naopak dostane další platformu, přes kterou bude moci opozici plísnit.

A kromě toho zaměstná spoustu novinářů, kteří se referendu nebudou moci vyhnout. Jinak by mohli pracovat na skutečně důležitých věcech.