Adriana Krnáčová a novou Lítačkou

Adriana Krnáčová a novou Lítačkou Zdroj: ČTK

Návrhy názvu nové kupónové jízdenky
Lítačka
Krnáčová při revizi
3
Fotogalerie

Zelená opencard: Krnáčová se vybarvila, může si s lítačkou dělat, co chce

Tak jsme se dočkali. Konečně se zbavíme té rudé odpornosti a nadcházející jaro přivítáme jízdou okolo Petřína s krásně zelenou kvítí evokující Lítačkou v kapse. Jestli je to oproti opencard taková výhra, je ovšem pochybné. EMS už podala na hlavní město žalobu za zneužití know-how.

Projekt, který vznikl v tajnosti, a veřejnosti byl jako hotová věc představen v lednu, bude spuštěn už příští týden. Za to, že největší humbuk okolo celé záležitosti spustil název plastového obdélníku, je nutno Krnáčové pogratulovat. A vítězná Lítačka je vskutku libozvučné a všeříkající jméno.

Řešení ovšem nepotřebovala ani barva ani jméno. Problém tkvěl spíš v tom, že Bémův miliardový nápad byl nešikovně (schválně?) nasmlouván tak, aby vydávání karet a správa systému byla mimo kontrolu pražského magistrátu. Krnáčová dnes tvrdí, že „nikdo nás nemůže vydírat a se systémem si můžeme dělat, co chceme“. Vážně? 

Vskutku je vyřešen problém s vydáváním nových karet, ty si zájemci budou moci vyzvednout ve Škodově paláci. Ale software Dopravní odbavovací systém (DOS), který je skutečnou tramvajenkou, který spravuje nákup kupónů, napojení validátorů a čteček revizorů, je dále v provozu. Je to systém vyvinutý společností EMS, od které se magistrát chtěl odstřihnout.

Dopravní podnik prý má k softwaru licenci na třicet let a dál nic neplatí. Zelená kartička by s DOS měla být kompatibilní, ale dopravní podnik nemůže v systému nic měnit (asi o to zatím nestojí). Ale zásadní je toto: „Platíme padesát korun za každou novou kartu v systému. Zatím jsme v klidu, protože máme v rezervě ještě sto tisíc nakoupených licencí,“ vysvětlil Vladimír Pospíšil, vedoucí odboru odbavovacího systému dopravního podniku. Jak tedy licence na nové karty dojdou, bude se muset dopravní podnik, potažmo magistrát, obrátit s prosíkem na – počkejte si na to – EMS.

EMS už teď podala na Prahu žalobu a zvažuje i mezinárodní arbitráž právě kvůli DOS. Krnáčové Praha si to ale nenechá líbit, kontruje také žalobou, od soudu chce slyšet, že žádná práva neporušila. Tak za potlesku Pražanů přichází Opencard 2, pardon Lítačka.