Skauti - ilustrační foto

Skauti - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Dejte Kliniku skautům!

Anarchistickému centru Klinika končí nájem a aktivisté mají strach o další osud objektu - pořádají dopisovou akci. Tak jsem se taky přidal... a můžete napsat i Vy!

Na facebooku Autonomního sociálního centra Klinika se objevila kulervoucí výzva: "Klinika celý týden normálně funguje, už jsme se oklepali z útoku i zájmu médií. Napětí ale nekončí. S koncem února nám končí i smlouva a stále není jasné, zda se nám podaří s ÚZSVM dojednat výpůjčku na příští rok. Prosím pište své podpůrné e-maily na tyto adresy: sekretariat@uzsvm.cz a podatelna@uzsvm.cz.

Popřemýšlel jsem, a dospěl k jednoznačnému stanovisku: Klinika, ten objekt, je majetkem státu, a je tedy i mou věcí, jak se s objektem naloží, jestli ji bude dál používat antisystémová ultralevice a půjčovat tam spisy Karla Marxe. Tak jsem sedl a napsal na ony dvě emailové adresy, které aktivisté uvádějí, také podpůrný email. Čtěte zde:

Vážení přátelé! Osobní návštěvou Kliniky jsem zjistil, že aktivisté nesplnili sliby ze svého projektu a Klinika rozhodně není ani otevřeným centrem, ani knihovnou lidskoprávních titulů. Na Klinice aktivisté soustavně diskriminují osoby, které mají odlišné názory. Mně například odmítli pod záminkou, že propaguji násilí na ženách (nepropaguji), půjčit Marxův Kapitál. A aby té diskriminace nebylo dost, odmítli mi kvůli mým pravicovým požadavkům udělat kávu, přestože jejich kamarádi si teplé nápoje mohli bez problémů v objektu koupit.

Proto vyzývám stát, aby budovu nadále anarchistům nepropůjčoval a zapůjčil jí zdarma - když už je tak dobročinný - třeba skautům nebo jiné organizaci naplňující volný čas dětí, protože takové využití bude určitě společensky přínosnější než současný stav, kdy se na Klinice půjčují Marxovy spisy a levicoví aktivisté tam otevřeně diskriminují občany odlišných názorů.

Tolik můj dopis - plus podpis samozřejmě. Máte-li na provoz Kliniky podobně jasný názor jako já, můžete na uvedené maily napsat taky.

Reportáž z návštěvy JXD na Klinice si můžete přečíst v aktuálním čísle Reflexu (7/2016).