Vybombardovaná nemocnice v provincii Idlib.

Vybombardovaná nemocnice v provincii Idlib. Zdroj: Lékaři bez hranic

Vybombardovaná nemocnice v Ma'arat an-Numánu.
Vybombardovaná nemocnice v Ma'arat an-Numánu.
Vybombardovaná nemocnice v Ma'arat an-Numánu.
3
Fotogalerie

Ruská propaganda kolem bombardování nemocnic je dojemná

Sergej s Váňou dvakrát zasedli k počítačům a vymázli svůj denní limit propagandistických textů. Přesto, že pokaždé komentovali stejnou tragédii, je vyznění komentářů proruských propagandistických serverů zcela závislé na tom, kdo tu tragédii způsobil. Skoro jak od Cimrmanů.

Na počátku byly tragédie, které tímto textem rozhodně nechci zlehčovat ani snižovat váhu lidských obětí, které ta neštěstí přinesla. Ta neštěstí se odborně nazývají kolaterální ztráty válečných operací, a lidštěji řečeno to znamená, že když je válka, tak dříve nebo později trefěj i civilisty.

Při americkém bombardování cílů teroristů v Kundúzu začátkem listopadu loňského roku zasáhli Američané omylem nemocnici Lékařů bez hranic, zahynulo několik lidí. Typické neštěstí, jakých jsou v každé válce kvanta. Nesmírně bolestivé, ale víceméně pochopitelné. Technické chyby se stávají, bombardování je technický proces. Proruské rervery to ovšem viděly jinak.

Svobodnenoviny.eu: "Americké bombardování nemocnice Lékařů bez hranic nebyla náhoda – byl to cílený útok. Oficiální verze příčiny bombardování nemocnice Lékařů bez hranic v Afghánistánu se několikrát od útoku změnila, poté, co se tento neomluvitelný barbarský akt dostal na veřejnost."

Prvnizpravy.cz: "Organizace "Lékaři bez hranic" odsoudila 'hrůzný' útok s tím, že přesné umístění zařízení bylo předáno se souřadnicemi všechny stranám konfliktu a vládě v Kábulu i ve Washingtonu. Tím by mělo být zabráněno tomu, že se nemocnice dostane pod palbu. Útok byl i nadále vedený poté  co USA a afghánské úřady byly o tom informovány. V době útoku podle údajů bylo téměř 200 pacientů a personálu. Mnozí by stále chybí." (Bez redakčních úprav a oprav, pozn. ref).

Svobodnenoviny.eu: "Česká televize nadále zlehčuje americký 'omyl'. Armáda USA od samotného počátku žongluje v tandemu s afghánskou armádou různými verzemi příběhu, proč byla bombardována nemocnice, a zda to bylo nebo nebylo záměrné.

Když se ovšem podobná tragédie přihodí při ruských útocích - bombardování nemocnice v Aleppu, bezpochyby stejný omyl jako ten americký v Kundúzu - reagují proruské servery jinak.

Cz.sputniknews.com: "Pentagon obvinil Rusko z bombardování dvou nemocnic v Aleppu. Ruská strana tyto informace opakovaně odmítala s komentářem, že cíle vojenského letectva Ruska v Sýrii jsou výhradně teroristické skupiny, a ne objekty občanské infrastruktury."

Novarepublika.cz: "Americké bitevníky ve středu bombardovaly syrské město Aleppo, z náletů poté obvinili Rusko, prohlásil ve čtvrtek oficiální mluvčí ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov." USA však prý nálet zatajují. "Ve středu oficiální představitel Pentagonu plukovník Steven Warren, který se v současné chvíli nachází v Iráku, řekl, že ruská armáda údajně bombardovala dvě nemocnice v syrském městě Aleppo."

To se týkalo dřívějších útoků. Dvě včerejší bombardované nemocnice tyto servery raději vůbec neřeší. Tentokrát to zřejmě nejde hodit na Američany.

Je to, popravdě řečeno, až dojemné, takové sovětské. Váňa se Sergejem by proto nakonec měli na adresu Američanů vždycky dodat: A stejně u vás bijete černochy!