Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Ultralevice vrací úder: V neděli hořela policejní auta

Po žhářském útoku maskovaných fotbalových chuligánů na anarchistické centrum Klinika přichází další žhářský útok. Tentokrát ovšem s rukopisem ultralevice. V noci ze soboty na neděli hořela v Praze policejní auta zapálená žhářem.

Je samozřejmě docela odvážné předvídat výsledky vyšetřování, ale rukopis sobotní akce, která proběhla na okraji Prahy v Hájích, je přesvědčivý. „Kdosi“ tam v noci zapálil dvě policejní auta zaparkovaná před služebnou. Tímto způsobem v minulosti zapalovali auta jak policii, tak vybraným privátním podnikatelům - například majiteli restaurace Řízkárna - ultralevičáci a chápali své konání jako anarchistickou revoluci, jako třídní boj. Ani ne deset dní po útoku nácků na Kliniku dochází k odvetné akci nade vší pochybnost ze strany ultralevice. Terčem nejsou samozřejmě ti fotbaloví chuligáni, kteří se pokusili zapálit Kliniku, ale policejní auta. V poťapaných mozcích ultralevičáků není rozdílu mezi náckem a policistou, možná je dokonce podle nich policista horší, protože jde o ozbrojeného reprezentanta kapitalistické moci.

Po loňském roce, kdy došlo k enormnímu nárůstu útoků anarchistů, zjevně přichází nová vlna útoků. A proto je po policii potřeba chtít, aby se stejnou razancí, s jakou dokáže zasahovat proti příznivcům ultrapravice, zasáhla i proti příznivcům ultralevice. Je potřeba co nejpečlivěji prověřit, zda existuje personální či bližší ideová propojenost mezi viditelnými projevy ultralevice, jakou je Klinika a podobné squatty, a mezi jejím ze tmy a anonymně páchaným násilím. A pokud nějaká spojitost existuje, tak ty viditelné ultralevičáky hnát k zodpovědnosti i za útoky těch neviditelných anarchistických násilníků.

Sobotní útok nese rukopis Sítě revolučních buněk, která vloni podpálila řadu policejních aut a stojí i za útoky na Řízkárnu. Nelze tolerovat, aby tu nějaká skupina vyšinutých anarchistů páchala třídní boj, stejně jako nelze tolerovat, aby zde náckové provozovali rasovou válku.