Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: čtk

Zeman navrhuje o uprchlících jen to, co roky platí. Maskuje tím jiné věci

Kolega JXD tu napsal, že Miloš Zeman "vyslovil nezpochybnitelnou a zjevnou pravdu, ovšem tak lišácky, že se zase určitě spousta moulů nachytá a začne ječet." Jde o tohle: "Na bratislavské mezinárodní konferenci o sociální demokracii (Zeman) pravil: 'Jediným způsobem řešení migrační krize je deportace ekonomických migrantů a těch, kdo hlásají náboženské násilí, náboženskou nenávist, krátce řečeno, připravují teroristické akce.'"

Abychom použili univerzální výrok: "Tak jistě..." Přesně takhle to skutečně Zeman umí. Zeman se vlamuje do otevřených dveří, protože neříká nic jiného, než co se dávno můžeme dočíst v azylovém právu a v mezinárodních dohodách.

Chce to ovšem dodat ještě dvě poznámky, v čem je to od Zemana obyčejný zemanovský podfuk. Předně je to utopická vize, že když odešleme pryč ekonomické migranty a hlasatele náboženské nenávisti (Konvičku si tu ovšem musíme nechat, to je náš místní motýlek), bude to v pohodě.

V pohodě nebude nic, protože vzdor nočníčkářské mytologii většina uprchlíků pochází ze zemí, kde je válečný konflikt. Na to jsou dobře známé statistiky, takže až vrátíme lidi na Balkán, do Kosova a Albánie, zůstane jich v Unii ještě dost. Ty by bylo možné repatriovat, až především v Sýrii, Afghánistánu a Iráku skončí válka a půjde tam trochu bezpečně žít.

Pokud jde o to hlásání nenávisti, v Německu loni skutečně prudce přibylo násilných trestných činů. Mají je na svědomí krajní pravičáci, co napadají azylová zařízení a podobně. Takové ovšem deportovat nelze, když jsou to nepochybně rodilí němečtí občané.

Ten druhý podfuk spočívá v tom, že Zeman používá silné výroky, aby odvedl pozornost od jiných témat. Zatímco o uprchlíka u nás nikdo pomalu nezavadí, prošel Babišovi jeho zákon o Elektronické evidenci tržeb (EET), který je k ničemu, pokud tedy za užitek nepovažujeme šikanování živnostníků. Ale hlavně ať lidé diskutují o uprchlické hrozbě a nevěnují se nové velké vzájemné lásce mezi Zemanem a Babišem a Zemanovým pokusům svrhnout Bohuslava Sobotku.

Uprchlíci jsou pro Zemana a spol. požehnání. Co si chudáci tihle lidé vymyslí jako téma, až utečenecká vlna opadne?