Zástupce velitele iráckých vzdušných sil Faris Hassan Al Zireg Falah a český ministr obrany Martin Stropnický (vpravo) se setkali 9. února ve Vodochodech u Prahy při příležitosti předání certifikátů iráckým pilotům, kteří ve společnosti Aero Vodochody ukončili výcvik na letounech L-159, jež kupuje od Aera irácká armáda. Na snímku předává irácký generál Stropnickému dárek.

Zástupce velitele iráckých vzdušných sil Faris Hassan Al Zireg Falah a český ministr obrany Martin Stropnický (vpravo) se setkali 9. února ve Vodochodech u Prahy při příležitosti předání certifikátů iráckým pilotům, kteří ve společnosti Aero Vodochody ukončili výcvik na letounech L-159, jež kupuje od Aera irácká armáda. Na snímku předává irácký generál Stropnickému dárek. Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Zástupce velitele iráckých vzdušných sil Faris Hassan Al Zireg Falah a český ministr obrany Martin Stropnický (vpravo) se setkali 9. února ve Vodochodech u Prahy při příležitosti předání certifikátů iráckým pilotům, kteří ve společnosti Aero Vodochody ukončili výcvik na letounech L-159, jež kupuje od Aera irácká armáda. Na snímku předává irácký generál Stropnickému dárek.
Martin Stropnický
2
Fotogalerie

Stropnický musí odejít, nebo být odvolán. A tady je 7 důvodů, proč se to nestane

Vicepremiér Pavel Bělobrádek stejně jako další politici kritizoval ministra obrany Martina Stropnického za to, že minulý týden v rozhovoru pro jeden deník potvrdil výměnu Alího Fajáda a spol. za Čechy unesené v Libanonu.

Tématu jsem se věnoval v komentáři, ale tady jsou stručně dva důvody, proč je jednání ministra obrany naprosto neomluvitelné a svědčí o jeho nekompetentnosti: oficiálním potvrzením výměny v podstatě komunikoval světu, a tedy i teroristům, že usmiřování extremistů je politikou vlády.

Tím ohrozil bezpečnost všech Čechů, zejména těch cestujících do zahraničí. Druhým důvodem pak je, že oficiálním potvrzením výměny se Stropnický dopustil urážky spojence, v tomto případě Spojených států, které chtěly Fajáda a spol. vydat.

Stropnický je po prezidentu a premiérovi třetím nejdůležitějším politikem, jenž má na starost naši bezpečnost. To je pádný argument pro jeho rezignaci. Jenže Stropnický neodejde. Proč?

1. Stojí za ním jeho zaměstnavatel, pardon, šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj prý Stropnický nevyzradil žádnou tajnou informaci. Babiš buď – opět – vůbec nerozumí, oč tu jde, nebo mlží a nechce Stropnického ztratit. Proč?

2. Protože Stropnický je k Babišovi superloajální. Proč?

3. Když například vrchní fertilizér české politiky potřeboval uklidnit situaci v pražské ANO, vyslal tam muže na špinavou práci, který svému předsedovi nikdy neřekne ne, Stropnického.

4. Stropnický je populární. Pravidelně se na žebříčcích umisťuje vysoko, což je dáno jeho hereckou kariérou a nekonfliktním vyjadřováním.

5. Většina lidí, a hlavně voličů ANO, nechápe, čím se provinil. Jsou to lidé, kteří nechápou, jak moc Babišovy konflikty zájmů – politické, ekonomické a mediální – křiví naši demokracii. Proč by měli pak chápat takovou nuanci, jakou je nevyjadřování nahlas k citlivým kauzám typu Fajád? Nedávno na sociální síti jeden diskutér dokonce označil požadavek mlčet a mlžit ohledně výměny za „lhaní“, vždyť o tom přece „média pořád mluví, tak co…“. Lidem, jako je on, některé věci prostě vysvětlit nejde a právě na nich stojí úspěch demagogů, jakými jsou Zeman a Babiš.

6. Pak je tu další skupina voličů, jíž jsou výroky Stropnického šumafuk. Nemálo z nich volí Babiše, neb tak hezky umí pojmenovat Parlament (žvanírna).

7. Česká politika se dostala do fáze, kdy si na veřejnosti bez důsledků může každý říci, co chce. I ministr obrany. Když tedy může být prezidentem, vrchním velitelem ozbrojených sil, Miloš Zeman, putinofilní opilec známý svými vulgárními výroky, proč by nemohl v čele obrany hrát, pardon, sedět Stropnický?

Rezignace ministra by proto byla nesmírně příjemným překvapením, k němuž nedojde.