Martin Konvička a prezident Zeman na Albertově 17. 11. 2015

Martin Konvička a prezident Zeman na Albertově 17. 11. 2015 Zdroj: ČTK

Co vzkazují zápalné láhve politikům? Čas pro antináckovskou koalici právě nadešel

Útok maskovaných žhářů na sociální centrum Klinika právě tak jako pobodání muslima na pražské ulici mají společnou příčinu. Je to důsledek chování těch politiků, kteří přiživují a pak cynicky zneužívají obavy z migrantů pro své znovuzvolení. Mezi nimi vévodí prezident Zeman, jenž dál rozeštvává společnost a vytváří atmosféru pochopení pro nedemokratická řešení. Jejím přímým důsledkem jsou i zápalné láhve vrhané z temného přítmí do rozsvícených oken Kliniky.

Jsou to tedy zase jen politici, kteří mohou zkrotit probouzející se běsy násilí a nenávisti. Teď především jasným a přímočarým odsouzením žhářského útoku. Jak se tedy k němu postavili naši vrcholní představitelé, když se vrátili z víkendu do úřadů?

Už v neděli zcela zřetelný postoj zaujal premiér Bohuslav Sobotka: „Násilí je v demokracii nepřijatelné. Odsuzuji žhářský útok na sociální centrum Klinika a pevně věřím, že policie brzy vypátrá jeho pachatele,“ napsal na sociálních sítích. Jeho přesvědčivé stanovisko doplnilo vedení ČSSD prohlášením, v němž připomíná, že „každá fungující demokracie musí být schopna bránit hodnoty, na kterých stojí“.

Za těmito projevy ale kulhá vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ten sice také odsoudil útok na Kliniku a slíbil vyšetřit některé údajné excesy policistů během demonstrací. Ale kdo jiný než Chovanec měl ubezpečit veřejnost a zavázat se, že policie neustane, dokud pachatelé nestanou před soudem?

V tomhle směru ale pan Chovanec mlčel jak zařezaný. Přitom jen rychlé dopadení pachatelů a spravedlivý trest mohou zastavit další ruce s noži nebo se zápalnými lahvemi.

Stejně rozhodně jako sociální demokraté zareagovali i lidovci. Jejich šéf Pavel Bělobrádek varoval, že „z historie máme smutnou zkušenost, že verbální útoky se snadno změní v útoky skutečné“.

Hodně znepokojující je však zjištění, že z řad demokratické opozice zaznělo jasné odmítnutí náckovského nájezdu na Kliniku jen od TOP 09. Vedení občanských demokratů mlčelo jak zařezané. Což je zvlášť odpudivé v případě jejich předsedy a bývalého rektora Masarykovy univerzity Petra Fialy, jenž se tak rád hlásí k odkazu brněnského humanisty a někdejšího ústavního soudce Vladimíra Čermáka. Jak to ale vypadá, ODS si definitivně vybrala k plavbě za přežitím kalnější vody české politiky.

Stejně tiché jako ODS ovšem zůstalo i vedení vládního hnutí ANO, dnes nejsilnější politické formace v zemi. Znepokojení nad tím nerozptýlí ani nekompromisní prohlášení pražské primátorky za ANO Adriany Krnáčové: „Hodit zapálenou láhev do objektu, kde žijí lidé, nemůže udělat normální člověk, ale zlá a zbabělá kreatura.“

Z čeho ale mrazí, to je mlčení Andreje Babiše, jenž dnes surfuje na uprchlické vlně stejně úporně jako před sněmovními volbami na vlně antikorupční. Přitom to není tak dávno, kdy se Babiš producíroval na Klinice, udělal si selfíčko s holkou v mikině a pak o něm na webu ANO psali, jak našel stejnou krevní skupinu s dvacetiletými nadšenci. Jenže teď k čertu s nějakými squattery! Šéf hnutí ANO přece našel stejnou krevní skupinu s prezidentem, jehož jméno o víkendu skandovali neonacisté v ulicích stejně často jako název samopalu Kalašnikov.

A co samotný prezident? Ten (zatím) mlčí dle očekávání. Ale dál přilévá olej do ohně ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, který hází do jednoho pytle jak extremisty, tak všechny, kdo odsuzují žhářský útok. „Ti první se zrůdně radují, jak to Klinice nandali, ti druzí budou útok paušálně zneužívat proti odpůrcům bezbřehé migrace,“ napsal Ovčáček. Jestli ale tady někdo paušalizuje, tak právě duo Zeman–Ovčáček, jež každého kritika hradní politiky promptně vyloučí z národa a opatří nálepkou uřvance z pražské kavárny.

Celkově však můžeme být s reakcí na víkendové bojůvky spíš spokojeni. Společný hlas špiček sociálních demokratů, lidovců a topkařů je dobrým základem pro antináckovskou koalici. Nelze už totiž pochybovat: čas postavit se na odpor zlu, které chce podvrátit naši demokracii a svobodu, právě nadešel.