Pivo - ilustrační foto

Pivo - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pivní, mlékové a kuřecí dostihy? To ještě nic není! Budou volby, bude levněji a líp.

Svým způsobem je kouzelné sledovat tu přehlídku lidumilných politiků,
kteří před nás v posledních dnech předstupují s nějakou inovací v daních či v sociálnu. Můžete namítnout: Fajn, od toho přece politici jsou. Ale trošku pozornější divák se může začít vážně ptát, jakýpak to mají v té vládě chaos, když nekoordinovaně mávají daněmi jako praporky v průvodu? To nemají nějakou jasnou koncepci? To je nějaká daňová stabilita a předvídatelnost? To je vláda, anebo klubko soupeřů, kteří už stojí na startovní čáře před podzimními volbami?!

Už víme, že po Babišově levnějším pivu, vodě a možná limonádě rychle přiskočili socialisté s lidovci a kontrovali levnějším masem, mlékem či chlebem (také prostřednictvím snížení DPH). Než přijde podzimní chlad a krajské volby, dočkáme se jistě i dalších rétorických slev skrz daně nebo sociální příspěvky. Lze jich vymyslet nekonečné množství: třeba na ovoce a zeleninu, protože prospívají zdraví, na prací prostředky, protože to podpoří rodiny s dětmi, na levnější lyžařské kursy, protože to prospěje domácímu cestovnímu ruchu a děti nebudu tloustnout u počítačů, na bělení zubů při návštěvě stomatologa, protože to přiměje lidi pečovat o svůj chrup, na levnější plyn a elektřinu v zimním období, protože topit i svítit se musí, na deodoranty, protože…


Kreativní politik a jeho ještě kreativnější marketér si dokáží vymyslet cokoli, k čemu se dá přišpendlit cedulka „chci vám zařídit dobro“.
Babišův pivní výstřel se snížením sazby DPH byl samozřejmě také jen marketingový tah, o tom nikdo nepochybuje. Ale může strhnout skutečnou inovační daňovou lavinu. Vždyť socialisté a lidovci snížení DPH na některé „citlivé“ komodity vždy chtěli. Stranou nezůstane ani opozice, aby nevypadala před voliči „necitlivě“. Andrej Babiš se bude smát tak jako tak: buď mu vyjde to pivo a koalice k němu přidá i základní potraviny, které – co čert nechtěl – vyrábí i jeho Agrofert. Anebo mu koalice s odvoláním na pravidla EU pivo zamázne, ani levnější chleba s mlékem pak nebudou a šéf ANO bude moci hospodským štamgastům říkat: „Já to pro vás chtěl, to ti politici mi v tom brání.“ Nemůže prohrát.


Ani po věcné stránce není ten rej daňových nápadů dobrý. Zmíněná DPH je daní, jež se dobře vybírá. Stát z ní má víceméně jisté peníze. Kdyby vláda opravdu chtěla s daněmi udělat cosi pozitivního, pak by spíš měla tři sazby DPH sjednotit do jedné přehledné. Vždyť český daňový systém je už tak složitý až běda. Anebo by mohla snížit sociální a zdravotní odvody zaměstnavatelů za zaměstnance, aby byla
levnější práce, a nikoli džbán piva po práci. I tady se však žádná koncepční selanka nerýsuje. Sociální ministryně finišuje s návrhem různě vysokého sociálního pojištění pro různě dětné rodiče. Z jedné sazby jich bude několik – hůř na tom mají být bezdětní, líp lidé s více než jedním dítětem. Ministr Babiš se sice ještě cuká, ale lidovci a socialisté ho zase přemluví. Hurá tedy do toho, ať jsou složité věci ještě složitější, daňových sazeb a odvodů ať je spousta, účtaři budou mít hodně práce. Po perné práci si pak zaslouží i to levnější pivo v hospodě Na růžku, že?!