Září 2015, uprchlíci příjíždějí na stockholmské hlavní nádraží.

Září 2015, uprchlíci příjíždějí na stockholmské hlavní nádraží. Zdroj: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Září 2015, uprchlíci příjíždějí na stockholmské hlavní nádraží.
Září 2015, uprchlíci příjíždějí na stockholmské hlavní nádraží.
Září 2015, uprchlíci příjíždějí na stockholmské hlavní nádraží.
Kde zaváhaly úřady, nastoupili dobrovolníci a neziskovky.
Stopy po migrantech na řeckém ostrově Lesbosu
7
Fotogalerie

Amina Merkelová prohrála. Evropa obrací, uprchlíky vrací

Posun Evropy k protiimigračním postojům je dojemnou změnou oficiální politiky zemí Evropské unie. Pod tlakem reality padají sluníčkářské bludy dokonce i v tak korektních zemích jako Švédsko a Německo. Postupně všichni dělají to, za co dříve odsoudili země východní Evropy.

V evropské politice vidím zábavný posun, kdy praxe alespoň na nižším úrovni řízení - na národní úrovni - zcela brutálně zatočila se sluníčkářským bludem ve formě vítací politiky ala Amina Merkelová.

Prosím nevěřící hlupáky, kteří by mne chtěli v diskusi nařknout, že nadávám paní Merkelové jménem oblíbené žirafy, že Amina se jmenovala matka proroka Mohameda.

Poté, co jsme byli v roce 2015 svědky celoevropského krachu pudu sebezáchovy jak evropských institucí, tak národních vrcholných eurohujerů po celé Evropě, se situace obrací. O tom, co dělat s migrační vlnou, už najednou nerozhodují euroinstituce, které se nezmohly vůbec na nic a nevymýšlejí se nerealizovatelné blbosti jako přerozdělování uprchlíků.

Ke slovu se dostávají zjevně mnohem racionálnější a akceschopnější národní vlády, které najednou začínají po celé Evropě budovat stejný systém plotů, kontrol a vracení uprchlíků, jaký před půl rokem vášnivě kritizovali na východě Evropy.

Ostře „protiuprchlická“ opatření, která mají zajistit maximální kvóty přijímaných uprchlíků a masivní repatriaci neúspěšných žadatelů o azyl, přijímá nejen Polsko, ale - světe, div se - také Německo, Švédsko, Dánsko, Finsko, Velká Británie, Rakousko a další.

 

To, co bylo před rokem fuj a fašismus, se stává tváří v tvář uprchlíkům oficiální politikou. Za dva měsíce, a pokud počasí bude dobré, už za měsíc, však přijde ještě masivnější migrační vlna 2016, a po Evropě se jako domino, od severu k jihu, začnou šířit maďarské ploty a speciální lety pro vyhoštěné imigranty do bezpečných arabských zemí. Zdá se, že aspoň na národní úrovni obranyschopnost Evropy ještě zcela nezdegenerovala, a to dává určitou naději.