Václav Klaus ml. byl úspěšným ředitelem střední školy

Václav Klaus ml. byl úspěšným ředitelem střední školy Zdroj: profimedia.cz

Václav Klaus a Václav Klaus mladší
Klaus mladší je poradcem předsedy ODS Petra Fialy
3
Fotogalerie

Klaus junior se vrací do ODS. Pámbu stranu i nás potěš

Václav Klaus mladší se vrací do ODS. To je dost tísnivá zpráva pro ty, kteří by snad uvažovali o tom, že by tuto stranu zase někdy mohli z nějakého idealismu volit. Václav Klaus mladší vstoupil do ODS, založené jeho otcem, v roce 2002 a vystoupil v roce 2008. V roce 2014 se kolem ní zase začal pohybovat. Jeho nynější přijetí je jisté, jen se řeší, do jaké základní organizace ho umístit.

Klaus junior vedl úspěšně soukromé První obnovené reálné gymnázium (PORG) a je autorem řady textů k problematice školství. O jeho inteligenci nikdo nepochybuje. Některé věci ale vzbuzují pochybnosti. Řekněme, že se týkají pravdy.

Například prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga napadl v roce 2013 na svém blogu kvůli Schwarzenbergovu otci, o němž prohlásil, že byl kolaborantem s nacisty. Pravda je přitom taková, že Schwarzenberg-otec, jinak vlastenec, byl členem organizace Vlajka a podporoval spíše autoritativní způsob vládnutí. Byla to reakce na tehdejší rozklad demokracie (zajímavé je, jak proti Schwarzenbergovi mladšímu ostře vystupují různí milovníci Vladimira Putina).

Z Vlajky ale otec prezidentského kandidáta vystoupil kvůli antisemitským postojům této organizace.Ani po roce 1945 nebyl z ničeho obviněn, a to byl z kolaborace obviněn kdekdo. Že ale Štefan Miština, otec Livie Klausové, manželky prezidenta Klause a t. č. diplomatické trafikantky na ambasádě v Bratislavě, pracoval od ledna 1940 jako vedoucí cenzurního oddělení Ústředny státní bezpečnosti v Bratislavě, to se nějak zamluvilo. Pro juniora to prý byla jen postava v rodinném albu. Vlastní košile by ale měla být bližší než cizí kabát. Zamést by si měli Klausovi před vlastním prahem, než se kvůli politickým kejklům dají do pomlouvání.To je minulost. Václav Klaus ml., poradce předsedy ODS Petra Fialy, je často činný publicisticky. Někdy píše pozoruhodnosti. Tak například 16. 11. napsal na novinkách.cz komentář proklínající současné vedení Evropské unie. Píše tam v souvislosti s uprchlickou krizí:

„Představíte si třeba Winstona Churchilla, že by byl po náletech na Londýn především ‚otřesen‘? A mektal by něco ve smyslu: ‚Kvůli pár agresívním pilotům nemůžeme soudit celý německý národ. Většina Němců je slušná... Je věcí Němců, jestli vyznávají nacismus, nebo ne, to my nemůžeme soudit...‘“

To je skutečně úlet. Klaus junior srovnal uprchlíky, kteří utíkají z rozbombardované diktátorské Sýrie, s nacistickými piloty. Kdyby neměl Klaus jr. myšlenkový výpadek, musel by vědět, že takové srovnání by mohl použít jen v jediném případě – kdyby se v Unii začaly vyloďovat Asadovy jednotky a střílet tu po lidech.

Podle takové logiky by po teroristických útocích Baadera a Meinhofové bylo třeba někam vystěhovat všechny Němce a po řádění Rudých brigád exportovat mimo Itálii všechny Italy. Tento styl „protisluníčkového“ uvažování je skutečné dno současného českého nočníčkářství.

Ne, je potřeba se držet zdravého rozumu, kterým se tak často ohánějí fašistoidní „obhájci hodnot“. Přistěhovalectví v Evropě kriminalitu nijak významně nezvýšilo, na to jsou policejní čísla. Jednotlivé kriminální činy na tom nic nemění.

Každý člověk má nějaké slepé skvrny, pokud ale vstupuje do politiky, stává se to najednou problémem veřejným. Jestli má být Klaus jr. posilou ODS do dalších voleb, tak nás Pámbu, Alláh a Buddha potěšte.