Urputný boj s větrnými mlýny

Urputný boj s větrnými mlýny Zdroj: Profimedia.cz

Alternativní energie nejsou sluníčkové šílenství. Mají boom v Americe, Německu, Číně, Indii a Chile

Ceny energetických komodit se nacházejí ve stavu volného pádu, a tím trpí mimo jiné Rusko, jehož ekonomika se doslova zhroutila. Saúdská Arábie, kde se snaží snižovat cenu ropy, vede jakousi ropnou válku a současně se snaží uhájit své postavení na světových trzích s energií. V minulých letech se jí podařilo nashromáždit obrovský rozpočtový přebytek, ale nyní jí hrozí schodek, a dokonce chce prodat část státní ropné společnosti Saudi Aramco na burze.

Magazín Der Spiegel přinesl článek, jenž popisuje překotný vývoj ohledně obnovitelných zdrojů. Nejde už jen o nějaké dotované podivínství, ale skutečný obchod, který dá zrod novým energetickým velmocím.

Problémy těchto dvou energetických velmocí ilustrují trend mnoha zemí světa, kde se začínají zajímat o jiné zdroje energie. Globální změna v energetice má důsledky pro globální rovnováhu moci. Odborníci se domnívají, že energie zůstane i nadále levnou. Globální ekonomika roste a obrovský rozsah nabídky energie je kompenzován pomalu rostoucí poptávkou.

Tím větší problémy mají šejkové a různí diktátoři, ale je to problém také pro demokracie, které jsou silně závislé na vývozu energetických zdrojů. Současně se v mnoha zemích rozšiřují domácí zdroje energie a další zase mají výhody z dodávání zařízení na výrobu větrné a solární energie a elektrických automobilů. Dnes můžeme hovořit o pěti státech, jež mohou po Saúdské Arábii a Rusku získat postavení energetických velmocí.

Za prvé je to Indie, stát známý svou energetickou chudobou. Stovky miliónů obyvatel nejsou připojeny k elektrické síti. V horkém létě dochází stále znovu k výpadkům elektřiny, protože elektrárny nedodávají dost proudu. Prezident Naréndra Módí prohlásil energii za nejvyšší prioritu.

Indie plánuje masívně rozšířit svou produkci uhlí a kromě toho se očekává, že instalovaná solární energie vzroste ve svém výkonu ze současných pěti na 100 GW a zařízení budou při plném slunci vyrábět tolik proudu jako 100 atomových elektráren. Už nyní začínají firmy z celého světa s mamutím projektem financování malých zařízení ve vesnicích nebo budují velké solární parky. 

Dostatek slunečního svitu v Indii vede k tomu, že solární parky už nyní produkují proud levněji než uhelné elektrárny a v zemích vyvážejících uhlí, jako je Austrálie, se již nyní objevují obavy před solární mocí Indie. 

Také ve Spojených státech dochází k energetické revoluci. Spojené státy bychom mohli nazvat energetickou supervelmocí, nicméně i tak ještě i Spojené státy dovážejí čtvrtinu spotřebované ropy. Trend je ale jednoznačný. Spojené státy masívně budují své energetické hospodářství, a pokud jde o zemní plyn, jsou již soběstačné. Průmysl a spotřebitelé profitují z nízkých cen. Spojené státy budují terminály na zkapalňování plynu, aby ho bylo možné exportovat pomocí lodí do celého světa. Je to otázka několika let. Došlo také ke změně zákona, jenž teď povoluje do budoucna vývoz ropy.

Spojené státy jsou rovněž průkopníkem čisté energetické technologie, zařízení na využití slunečné a větrné energie vyrábí ve Spojených státech americký podnik Tesla, staví obrovskou továrnu na baterie. Tesla je také průkopníkem elektromobilů a dobíjecích zařízení.

Číňané opět vpředu

Podívejme se i na Čínu. Jak Der Spiegel píše, Čína je známá svými ekologickými problémy, především smogem ve velkých městech. Do roku 2025 se očekává zvýšení výkonu větrných elektráren na 350 GW. Do roku 2020 mají solární elektrárny produkovat kapacitu 200 GB. Ve stejném časovém úseku se Peking chystá stavět 40 jaderných elektráren.

Podle analytiků Bloomberg New Energy Finance (BNEF) je Čína vůdčí zemí vznikajícího trhu čisté energie. Výrobky jsou čínského původu, baterie, elektromobily, autobusy.

Předposlední z této pětice v našem výčtu je Chile. Je velmocí ohledně baterií. Výhodou Chile je, že má v poušti Atacama velké zásoby lithia, což je surovina potřebná pro výrobu baterií. Kromě toho má Chile některé další podmínky výhodné pro alternativní energie, například spolehlivé větry a extrémně silné sluneční světlo. A co víc, tato země je charakterizována jako průkopník energie z obnovitelných zdrojů bez dotací.

A nakonec musíme zmínit Německo, které je známo svým tzv. energetickým obratem. Tento mamutí projekt může sloužit současně jako pozitivní i negativní příklad. Negativní je například to, že projekt zatím není dostatečně koordinován s ostatními zeměmi. Faktem však je, že Spolková republika má slibnou pozici v závodě ohledně budoucího zásobování energií. Zejména v oblasti větrné energie byly vytvořeny tisíce pracovních míst a těch pracovních míst vznikne ještě více.

Dokonale čistá energieDokonale čistá energie|Štěpán Mareš

Firmy jako Siemens, Nordex a Enercon expandují do celého světa, a to jak technologicky v oblasti větrných parků, tak na moři nebo menších větrných rotorů. Do zásobování Německa energií investují také privátní firmy a obchodní spotřebitelé a vzniká tam ve světě jedinečný systém, jenž kombinuje centrální a decentralizované zásobování energie. Pokud se tato přeměna podaří, bude tento systém příkladem pro ostatní průmyslové země. Na exportu mohou německé firmy dobře vydělat.

Der Spiegel soudí, že tak bude vypadat energetická supervelmoc budoucnosti, nikoliv jako vývozce surovin, ale země, která se v první linii opírá o vyspělou techniku a ideje.

Můžeme dodat, že ropu si nikdo nepřičaruje, pokud ji pod nohama nemá. Není ale důvod, aby se významným energetickým státem nemohla stát i malá země. Pokud tedy legitimní snahu nepohřbí politici nějakým šíleným zákonem, jako se to stalo u nás v případě solárních elektráren.