Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Řecko odvolalo velvyslance. Odvolejme na revanš Zemana!

Ponižující a agresivní diplomatický krok, ke kterému sáhla v souvislosti s výroky pana prezidenta Miloše Zemana řecká vláda, je drzostí, schválností, a my si ho nemůžeme nechat líbit. Musíme odpovědět dokonce vyšším kalibrem, jinak bude naše země na mezinárodním poli ponížena!

V diplomacii je obvyklé reciproční vyhošťování, a samozřejmě také reciproční odvolávání na konzultace velvyslanců. Jde o oficiální vyjádření ochlazení vztahů dvou zemí, a není popravdě řečeno až zas tak úplně v rámci civilizované Evropy zvykem. Přesto Řecko odvolalo z Prahy svého velvyslance, a to kvůli maličkosti.

Pan prezident Zeman totiž v rozhovoru pro slovenskou tiskovou agenturu před týdnem řekl, že Česko bude připraveno přijmout euro, až Řecko vystoupí z eurozóny. Neřekl ku**a, neřekl k**va, nebyl opilý, nepotácel se a neblekotal. Proto z jeho jemného bonmotu nemusí nikdo dělat problém. Opak je pravdou. Řekové z banality udělali událost - doslova vyrobili z prdu kuličku. A my si to nesmíme nechat líbit.

Obvyklé v diplomacii je odvolávání reciproční. V tomto případě však nestačí. Musíme odpovědět účinnějším krokem, odvolat někoho zásadnějšího, než je nějaký český velvyslanec v Athénách. Vzhledem k drzosti řecké vlády proto soudím, že je čas na protest proti odvolání řeckého velvyslance odvolat prezidenta Zemana. Myslím, že bychom tím Řeky fakt vydusili.