Sporné farmy na Západním břehu

Sporné farmy na Západním břehu Zdroj: Profimedia.cz

Nekupujte u Židů cukr, máslo, mouku

...protože nám zabili modrookou holku. Více než sto let starý český lidový popěvek z hilsneriády se vrací, a to v hávu levicové solidarity s Palestinci. Zboží z židovských osad na Západním břehu má být označováno.

Naši europoslanci důsledně odmítli návrh Evropské komise, aby zboží ze Západního břehu vyrobené Židy bylo viditelně označeno. Návrh na značkování židovských výrobků z Judei a Samaří má ale zastánce i v Česku.

V pondělí idnes.cz zveřejnila rozhovor s aktivistkou Petrou Šťastnou z hnutí International Solidarity Movement. Hnutí se zabývá ochranou práv Židy trýzněných Arabů.

Paní aktivistka v rozhovoru říká: "International Solidarity Movement ČR volá, společně s dalšími zhruba 50 organizacemi po celé Evropě, nejen po označování, ale po zákazu dovozu výrobků z nelegálních osad a po pozastavení asociační dohody mezi EU a Izraelem, která je explicitně podmíněna dodržováním lidských práv."

Takže pro připomenutí: jediní Arabi na Blízkém a Středním Východě, kteří žijí v režimu dodržujícím lidská práva, jsou Arabi izraelští. Včetně těch na Západním břehu. Pokud má aktivistka a její parta strach o lidská práva Arabů, ať začne prosazovat bojkot výrobků ze Saúdské Arábie, Kataru či Kuvajtu. Nic takového se ovšem neděje. Zato zboží z Judei - už podle názvu tradičně arabské enklávy - se má kvůli lidským právům viditelně značkovat. Jde o další pěkný pokus, jak postmoderní antisemitismus vydávat za politický postoj.

Proto bych chtěl aktivisty upozornit, že opatření z jejich hlediska k ničemu dobrému nepovede. Alespoň v české populaci se najde více lidí, kteří to zboží koupí, protože je ze Západního břenu, než těch, kteří je kvůli tomu nekoupí. Levicoví propalestinští aktivisté totiž nezaznamenali, že v této zemi bují filosemitismus (pro aktivisty bez klasického vzdělání: to slovo znamená židomilství). Proto bych doporučoval, aby místo zboží z židovských osad na Západním břehu prosadili značkování ne zboží, ale rovnou Židů. Je v tom v Evropě koneckonců dlouholetá historická tradice.