Nejsledovanější vězeň

Nejsledovanější vězeň Zdroj: ČTK

Tip pro populisty: Když basa nestačí, zkusme zákony o padouších a vyvrhelích

Jak říká jeden takřka osmdesátiletý soused z naší ulice: Letos je jeden z nejkrásnějších roků mého života, letos nebyly žádné volby. Takže míra populismu v české politice klesla (raději se nedívám k Hradu).

Nicméně bych měl pro zákonodárce jeden nový programový nápad, který mohou vhodně použít, až zase budeme mít svátek demokracie zvaný volby. V českém právním řádu máme doposud pouze oslavné (pozitivní) zákony o osobnostech — například Zákon o zásluhách Václava Havla (či o T. G. Masarykovi či E. Benešovi), ale zcela absentují zákony (jak říkáme my právníci, normativní právní akty či NPA) o zlých lidech. Třeba typově zákon o vraždících manželech Stodolových či o lotru Kajínkovi...

Co takhle iniciovat, že by se zločinci v Česku trestali nejen ve formě individuálních právních aktů, tedy dnešními trestními rozsudky, ale navíc i formou citovaných NPA? Tedy, že by se dal popud k tvorbě například zmíněného zákona o manželích Stodolových či o heparinovém vrahu Zelenkovi. Po vzoru zákona o zásluhách Václava Havla, obsahujícího jen nenormativní text: „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii“, by zákon obsahoval jen: „XY spáchal mimořádně zavrženíhodný čin!“ Což by byla ta největší potupa. Jak známo, trestní sankce má mít funkci nejen represívní, ale i preventivní!

Je jasné, že alibističtější zákonodárci by asi navrhovali zákony odsuzující činy třeba „čachtické paní“ či o „lotru Babinském“. Z povahy věci doporučujeme spíše se věnovat živějším a aktuálnějším kauzám.

Též nemožno doporučit zákony vztahující se k zahraničním osobnostem – třeba „o krutopřísné Angele Merkelové“. Mezinárodní konflikt raději neriskujme.

Někdo si říká: To by asi v praktickém životě k ničemu nebylo, respektive to je ale hovadina, nicméně to lze říci o většině předvolebních slibů a vlastně nejen o nich.

Autor je vysokoškolský pedagog a právník.