Angela Merkelova

Angela Merkelova Zdroj: Ľubomír Kotrha

Angela osobností roku? To je sarkasmus?

Časopis Time slavnostně oznámil, že osobností roku 2015 se teprve počtvrté v historii soutěže stává žena. Německá kancléřka Angela Merkelová, která rozfoukala memetickou infekci současné migrační vlny do Evropy.

Německo přiznalo, že jenom u nich letos přibyl milion uprchlíků. Nejsou v tom čísla za prosinec, takže ve výsledku za celý rok to může být 1,2 - 1,5 milionu většinou velmi těžko asimilovatelných lidí.

Vlna má hned několik příčin. Klimatickou - vysychání Blízkého východu a stále horší životní podmínky v oblasti. Válečnou - ze Sýrie a většiny Iráku bych utekl taky hned. Ekonomickou - vlna migrantů z Pákistánu je hnána ekonomickými motivy, nejde o uprchlíky. A pak konečně tou asi nejdůležitější: memetickou. A tu odstartovala právě Merkelová.

Angela Merkelová osobností magazínu TimeAngela Merkelová osobností magazínu Time|Time

Podmínky v Sýrii a uprchlických táborech kolem ní jsou stejné už několik let. Ten povel „Jdeme“ ovšem vyšel teď - když se Merkelová rozhodla, že to zvládne, přestala dodržovat dublinské dohody a všechny syrské potřebné pozvala do Německa. Což se v překladu změnilo v komuniké, že Německo přijme úplně všechny, které to doma mezi kozami a kalašnikovy už nebaví, a migrační vlna se dala do pohybu.

Trvá tak půl roku, jsme na jejím úplném začátku, a už se do Německa nahrnulo víc lidí, než za svou historii přijaly v průběhu jednoho roku tradičně imigrantské Spojené státy americké. A v tom množství se o migranty a uprchlíky Evropa nedokáže postarat, i kdyby měli skromné požadavky. Mají spíše neskromné.

Takže paní Merkelová v podstatě zahájila demontáž Evropy, jak ji známe, demontáž našeho konceptu sociálních podpor (protože kvůli podporám pro imigranty nebudou stačit peníze na podpory a důchody pro starousedlíky), demontáž Evropy s územím plně pod kontrolou - „no go zones“ budou v příštích letech růst jako houby po dešti. Bude to Evropa, zmítaná vlnami islamistického teroru, protože imigranti frustrovaní tím, že rovnou nedostanou dům v lepší čtvrti a pevný příjem, se během pár měsíců zradikalizují. Takže nominaci paní Merkelové opravdu nerozumím.

Jsou dvě vysvětlení: první, že cena je udělena sarkasticky. Pokud tomu tak je, měl by to časopis říct na plnou hubu. A pak je druhá možnost. Možná paní Merkelová obdržela titul za to, že tentokrát, už napotřetí, se Německu opravdu podaří Evropu zničit. Vždyť v roce 1938 to samé ocenění jako letos Merkelová získal Adolf Hitler.