Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Kuřák je dobrý občan

Kuřák je dobrý a úsporný občan. Ze svého hříchu platí vysoké daně a důchod nepobírá dlouho. Teď si na něj chtějí došlápnout poslanci – začali projednávat zákaz kouření v restauracích a ve veřejných prostorách.

Návrh je přísný. Nepřipouští svobodnou volbu, chce za každou cenu chránit kuřáky i nekuřáky, nikoho nemotivuje, jen omezuje a zakazuje.

Podobně omezují a zakazují i jinde. Západ retko na veřejnosti odkládá, my jsme v tomto ohledu zaostalí, musíme tedy svou zaostalost napravit… Tak to propagátoři zákazu obvykle říkají. Dobrá, můžeme se však zeptat: Jak přežijí vesnické putyky bez cigarety u piva? Jak pořadatelé open air festivalů zařídí, aby si někdo při muzice a tanci kdesi daleko od pódia nezapálil? Co když si iniciativní obecní zastupitelé usmyslí, že veřejným prostorem, kde zakážou kouření, bude třeba i okolí rybníku, kam chodíte rybařit s udicí a s dýmkou? A opravdu by měl stát rozhodovat jak levné a drahé pití mají mít restaurace na lístku? Přinejmenším zdravotní ministerstvo si to totiž přeje. Navrhuje, aby tam, kde se prodává alkohol, měli i jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo.

Chce-li stát chránit před škodlivým dýmem ty, kteří nekouří, nebo jim kouř vadí, proč mu nestačí oddělené místnosti v restauracích? Zachoval by možnost volby jak návštěvníkům hospod, tak i jejich provozovatelům. Pokud zákonodárci připadá, že stávající oddělené prostory jsou oddělené málo, může přece přikázat striktnější oddělení. A chce-li chránit kuřáky i před jimi samotnými? Proč pak podobně bděle nechrání lidi před špekem a šlehačkou, vždyť nemoci z tloušťky ničí lidstvo a zdravotní rozpočty stejně jako nemoci z kuřáctví?! Ostatně takový alkohol podávaný hojně v restauracích není zrovna zdravotně bezpečný…