Pětašedesátiletá Němka porodila čtyřčata, má už 17 dětí

Pětašedesátiletá Němka porodila čtyřčata, má už 17 dětí Zdroj: profimedia.cz

V Česku klesá porodnost. Inspirujme zbytek světa!

Není měsíce, aby si nějaký „moudrý“ politik či novinář nepostěžoval: „Česku hrozí vymírání!“ Dle statistik se rodí málo Čechů a Češek. Například v roce 2013 byl počet narozených dětí o 2409 menší než počet zemřelých. Alarmisté nás straší, že to nebyl jednorázový výkyv, a mediální demografové varují, že tato prý nedobrá situace potrvá po několik dalších desetiletí.

Už slyším některé čtenáře: Za vše můžou ti otřesní politici. Žije se nám v české kotlině tak hrozně, že Češi a Moravané už nechtějí ani plodit ratolesti.

A když někomu z diskutujících řeknete, že patříme mezi třetinu nejbohatší části světa, tak vás minimálně probodne pohledem či pomluví u sousedky.

Zahraju si na ďáblova advokáta. Není úbytek obyvatelstva pochopitelný a možná i správný? Vždyť kolem roku 1800 žilo v dnešním Česku čtyři a půl miliónu lidí. Měli mnohem menší životní nároky – žádné tablety, mobily, auta, v malém domečku žilo i přes deset osob.

Už to slyším — my budeme vymírat a Afričanů a Asiatů bude přibývat. To vám nevadí? Přátelé, těžko můžeme jako ČR či EU po zbytku světa chtít, aby zastavil nárůst obyvatel, když jim sami nepůjdeme příkladem.

Součástí většiny programů českých politických subjektů je, jak posílit porodnost. Ve veřejné diskusi mi chybí strana, která by propagovala naopak omezení porodnosti, třeba žádné daňové úlevy na třetí a další dítě. Nevím, zda si to uvědomujeme, ale v roce 1800 na naší planetě žila necelá miliarda lidí a nyní je to přes miliard sedm.

Podle expertů z francouzského Národního institutu demografických studií překročí světová populace devět miliard obyvatel ještě před rokem 2050. I kdyby počet obyvatel Česka v budoucnu klesl na osm miliónů, což při výše citovaném tempu bude trvat pěkně dlouho, nic zásadního se neděje. Ba naopak, v globálním kontextu odpovědnosti za naši krásnou modrou planetu jde o pozitivní jev. Měl by se z něj poučit i zbytek světa!

Jen těch volných míst na parkování či ve školkách a školách! Hlavní poselství textu je – až bude nějaký politik či jiný myslitel (a to nejen v ČR, ale v kterékoliv zemi světa) navrhovat zavedení či posílení podpory státu pro rodiče třetího a dalšího dítěte, ptejme se ho: „Uvědomujete si, kolik lidí je naše planeta schopna uživit?“ Nad nárůstem lidstva z jedné miliardy na více než sedm miliard za pouhých dvě stě let opravdu nemožno mávnout rukou!

Autor je právník a vysokoškolský pedagog