Vánoční strom na Staroměstském náměstí

Vánoční strom na Staroměstském náměstí Zdroj: ČTK

Nezakážou Silvestra na Václaváku? Bouchají tam přece špunty a mohla by nastat panika

V neděli začíná advent. V sobotním podvečeru se už tradičně na pražském Staroměstském náměstí rozsvěcel vánoční strom. Letos to tak nebude. Sláva byla zrušena z bezpečnostních důvodů. Krizový štáb metropole se prý neobává teroristického útoku, bojí se davové paniky, pokud by cosi nevinného prásklo, bouchlo, vystřelilo. Stejně jako primátorce mi to připadá přehnané. Budeme-li se předem všeho bát, můžeme se zavřít doma, opevnit a čekat.  I na Ježíška.

Policistům, politikům i organizátorovi vánočních trhů se dá do jisté míry rozumět. Policisté jsou za naši bezpečnost placeni, politici odpovědni a organizátoři nechtějí potíže. Proto se bude strom rozsvěcet každou hodinu, dav se časově rozředí a bude klid...  Jenže pokud budeme takto ustupovat teoretickému nebezpečí a strachu, kde se zastavíme?

„Staromák“ není bůhvíjaká tradice, aby měl člověk pokažené Vánoce jen proto, že neviděl rozblik světýlek na stromečku jedinkrát s ceremonií, nýbrž několikrát bez ceremonie. Beztak tam nebývalo k hnutí, lidem s malými dětmi, kočárky a zdravotními potížemi magistrát doporučoval, aby se kochali světelným divadlem raději v televizi. Jde však o princip. Spousta lidí se teď ptá, zda příště politici nezruší stromek rovnou celý, jen aby nedráždili evropské islamisty.

Jistě, zní to absurdně. Ale za všechny příklady ataků na křesťanské symboly Vánoc jen dva: ve Francii se už vedly vášnivé mediální i soudní spory o vystavování jesliček ve veřejných prostorách. Proti instalaci betlémů na několika místních radnicích protestovali aktivisté. A posloužil jim horlivý výklad zákona z počátku minulého století, který zakazuje náboženské symboly na státní půdě. Francie si na své sekulární tradici dost zakládá. I místní úřad v jedné kreativní čtvrti Berlína zakázal veřejné oslavování narození Ježíše, aby se jiní věřící náhodou necítili dotčení.

U nás podobné problémy s jesličkami, stromky, Ježíškem, hvězdami a anděly naštěstí nemáme. Pro většinovou společnost mají spíš charakter lidové tradice a kultury. Islamisti ani přepjatí političtí korektoři nám je, věřme, neseberou - pokud si tu ovšem sami svou naivitou nestvoříme muslimská ghetta, jaká už jsou v řadě evropských měst. Zrušená vánoční paráda na Staroměstském náměstí je zatím jen výrazem přehnané opatrnosti. Pokud se o ní nějaký magor v přípravce pro teroristy z internetu dozví, radostí zaplesá. Nemusel zvednout zadek a už se schováváme.

Nikdy by mě nenapadlo na ten Staromák kvůli rozsvícení stromku jít. Kolektivní tlačenice nemusím.  Tentokrát bych ráda udělala výjimku. Na just! To kdyby pražská radnice náhodou změnila názor. Vždyť příště by z předběžné opatrnosti mohla zakázat třeba i oslavy Silvestra na „Václaváku“. O půlnoci tam bývá přece také plno a petardy či špunty ze šampusu bouchají o sto šest.