Mešita v Brně

Mešita v Brně Zdroj: ČTK

Pussy Riot versus znesvěcení mešity: Měříme dvojím metrem

Je mezi znesvěcením mešity a pravoslavného chrámu až takový rozdíl? Z projevů odsuzujících znesvěcení mešity v Brně to vypadá, že mešita je posvátná, ale kostel ne. Ti, kdo znesvětili brněnskou mešitu, nebyli ještě ani vypátráni. Ještě se ani nestihli vyjádřit, proč to udělali, ale už je v mediích prezentováno, že to byl projev nenávisti. Jenže co když se jen inspirovali u Pussy Riot, či multikulturní organizace Nesehnutí?

V případě Pussy Riot můžeme polemizovat o podobnosti činu, protože skupina pouze záměrně vtrhla do pravoslavného kostela a znesvětila ho, ale nic tam nerozlila. Naopak v případě Nesehnutí jde již o velmi podobný čin, neboť aktivisté této skupiny záměrně rozlili po objektu ruského konzulátu v Brně červenou barvu, mající symbolizovat krev obětí ruského teroru na Kavkaze.

Bůh ví, jestli se podaří vypátrat ty, kdo znesvětili mešitu, ale kdybych byl právníkem takovýchto lidí, tak bych veřejně položil otázku: Jaký je rozdíl mezi znesvěcením pravoslavného kostela na protest proti politice vedení církve a záměrným politím mešity olejem na protest proti hlásání náboženské nenávisti příslušníky muslimské církve? V daném objektu se totiž hlásala náboženská nenávist vůči židům a nevíře v Alláha.

Pevně doufám, že ti, kdo hájili právo Pussy Riot na znesvěcení kostela, budou podobně aktivně hájit právo na znesvěcení mešity – nebo je snad kritika pravoslavné církve přijatelná, ale kritika muslimské církve ne?

Osobně odsuzuji jak sprosté chování Pussy Riot v kostele, tak sprosté chování vůči brněnské mešitě, neboť ani jedna z těchto činností nevyjadřuje základní hodnoty naší evropské civilizace – respekt k názorovým odpůrcům, svobodu vyznání a posvátnost duchovních staveb.