Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ČTK

Poslanci změní služební zákon. Blbý zákon teď bude méně blbý

Miloš Zeman v nedávném rozhovoru pro tištěný Reflex označil služební zákon za blbý zákon a věkový limit 70 let pro diplomaty, který z něj vyplývá, dokonce za „naprostou blbost“. Má samozřejmě pravdu. A je jen dobře, že parlament teď z blbého zákona narychlo dělá zákon méně blbý. Ambasadoři budou moci zůstat ve službě a dokončit svou misi i po sedmdesátce.

Díky změně budou moci setrvat na velvyslaneckých postech Eva Filipi (Sýrie) či Livia Klausová (Slovensko). V úterý inovaci zákona podpořil jak ministr zahraničí Zaorálek, tak i zahraniční výbor Sněmovny. Ale v principu nejde o tyto dvě konkrétní dámy. Velvyslanec není běžný státní byrokrat, kterého je třeba jen kvůli datu narození poslat okamžitě domů na vejminek. Osobnost velvyslance může být - a někdy i skutečně bývá - pro zájmy země zásadní. Jako třeba v případě schopné Evy Filipi, která v Damašku zastupuje i občany Spojených států. Obecně sice platí, že lidem v pokročilejším věku ubývá pohotovosti a elánu, ale na druhé straně zase přibývá zkušeností. Navíc leckterý sedmdesátník může být svižnější a výkonnější, než otrávený čtyřicátník rutinér. Smí-li sedmdesátník dělat bez problému prezidenta, poslance, senátora, ústavního soudce či profesora, proč by nemohl dobře zastupovat i zájmy státu v zahraničí?! Striktní limit 70 let je zkrátka nesmysl.

S jásáním nad moudrou opravou zákona je však třeba v tento moment skončit. Služební zákon totiž poslanci mění sotva začal platit. Zcela účelově. Ptejme se, zda by ho stejně iniciativně měnili i tehdy, pokud by se prezident nešprajcl a neřekl, že blbý zákon respektovat nebude a paní Filipi rozhodně neodvolá. A podle ústavy není síly, která by ho k podpisu odvolání šéfa zastupitelského úřadu donutila.

Ale především: služební zákon zůstane blbým zákonem i po této změně. Opravdu tady někdo věří, že se státní správa změní v dobře promazaný, nezkorumpovatelný a apolitický stroj jen tím, že desítky tisíc vybraných úředníků získají mimořádnou pracovní ochranu a jistotu zvyšování platu? Spíš se z nich stane privilegovaná vrstva zaměstnanců. Jenže koho to trápí? Koalice si zákon prosadila, do Bruselu poslala hlášení o splnění domácího úkolu a je vymalováno.