Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ľubomír Kotrha

Obhajoba klobás: Rakovina přichází s civilizací

Zpráva o tom, že uzeniny jsou karcinogenní, má mnohem hlubší význam než jen zdravotní informaci. Ukazuje, že civilizace nám od svého samého počátku přináší nejen výhody, ale i smrt, vzpouru buněk v podobě rakoviny.

 

 

Civilizaci můžeme považovat za zahájenou dvěma momenty: Momentem, kdy si předek člověka vyrobil první nástroj. Nejprve asi dřevěný, pak kamenný. Ty se dochovaly dodnes. Člověk mezi svou křehkou slabou ruku a okolní přírodu postavil efektivní technologii. Druhým klíčovým momentem vzniku civilizace pak bylo ovládnutí ohně. Člověk začal ovládat energii, najednou uměl vyrobit teplo, a nesmírně rozšířil své možnosti lepšího trávení a lepšího skladování potravy. Opečené maso se tráví lépe než syrové, uzené či nad ohněm vysušené maso vydrží déle jako zásoba potravy pro období, kdy se nepodaří nic ulovit.

Nyní přichází WHO s tím, že potraviny prošlé a konzervované zplodinami ohně - kouřem - jsou karcinogenní. A o tom, že sám kouř je karcinogenní, nás každoročně přesvědčí skoro dvacet tisíc mrtvých umírajících na následky kouření. Především na rakovinu plic.

Jednoduše řečeno - věda prokázala, že zplodiny ohně, kouř obsahující dehet, jsou pro člověka toxické ve všech formách, ať už je vdechuje, nebo polyká. O kouření se to ví dlouho, zpráva o rakovinotvorných uzeninách je ale nová a vyvolala bouři. Vždyť ty klobásky jsou tak dobré!

Protože i já jsem ctitel klobásek, dovoluji si připomenout, že nic se nejí tak horké, jak se vyudí. Ani karcinogenní uzeniny. Ano, samozřejmě, dehet způsobuje rakovinu. Je krajně nezdravý. Je s námi ovšem od samého počátku civilizace, asi jeden a půl milionu let. Oheň používali - a uzené žrali - všichni předchůdci našeho druhu. Tušení Homo antecessor a Homo ergaster, doložení Homo haidelbergensis, zcela samozřejmě naši přímí předchůdci neandrtálci a pak i naši bezprostřední předkové - lidé Homo sapiens sapiens, současní lidé, když přicházeli z Afriky do Evropy.

Takže uzené je s námi od úsvitu věků, a není třeba kvůli novému objevu přestat jíst klobásy. Civilizace - v tomto případě její první příznak, oheň - totiž kromě pohodlí jako propečené maso přináší i rizika jako rakovina. To však neznamená, že se kvůli ní vzdáme něčeho esenciálně lidského: Opékání a uzení masa na ohni. Klobásy prostě zůstanou, bez ohledu na vědecké objevy, integrální součástí našeho jídelníčku. Kvůli riziku dopravních nehod také přece nepřestaneme používat automobily!