Divoké matky na Mazance

Divoké matky na Mazance Zdroj: Archiv Divokých matek

Divoké matky slibují, že Divoká Mazanka bude i pro divoké otce - práce tam pro ně bude dost a dost
Okupuj Mazanku!
Petra Nesvačilová a Ester Geislerová přišly podpořit kapelu, Mazanku i svoje divoké kámošky
Zdá se, že o zkultivování Mazanky by zájem veřejnosti byl...
Zdivočelí Václav Havelka, Kristýna Liška Boková a její otec John Bok při happeningu na Mazance
5
Fotogalerie

Divoké matky opět udeřily: Namažeme se s nimi na Mazance, pokud crowdfunding neselže

O bohulibých komunitních aktivitách mateřské guerilly Divoké matky vás v Reflexu pravidelně informujeme. Před třemi lety potěšily dámy kolem tanečnice a herečky Kristýny Bokové karlínské matky a jejich spratky otevřením „family friendly“ kavárny Divoké matky, ale zjevně jim to není dost. Teď chtějí napřed trochu zkrotit, ale po rekonstrukci pořádně rozdivočet pražskou Mazanku. Když už se pražská komunální politika řítí do kanálu, je třeba pomoc zdola, řekly si nejspíš.

Na českých crowdfundingových serverech, kterých je dnes mimochodem devět (pokud dobře počítáme), se projektům rekultivace a rekonstrukce prostorů sloužících k veřejnému setkávání daří, ačkoli jsou oproti vybírání finanční podpory na umělecké projekty od knižních překladů přes alternativní cédéčka dětské hudby po taneční inscenace v početní menšině.

Například na největším českém crowdfundingovém portálu, HitHit.com, se nejvíc peněz, necelých dva a půl milionu, vybralo letos na jaře od 1622 přispěvatelů na projekt Nakopni jatka!, tedy na vytvoření „místa pro nové umění“ v hale č. 78 na holešovické tržnici. I druhý nejúspěšnější projekt HitHitu, pokud jde o množství vybraných financí, je z kategorie „pro dobro lidu“ – na pořádání loňského ročníku hudebního festivalu United Islands i v Kinského zahradě štědří  dárci vybrali milion a tři čtvrtě.

Bylo by báječné, kdyby se Divokým podařilo rozlehlou usedlost Mazanka v „mrtvém“ prostoru mezi pražskou Bulovkou a Palmovkou přivést k životu a otevřít tu kavárnu, lesní školku, ateliéry, galerii a čertvíco ještě ve svém videu slibují. Jen jestli si dámy tentokrát neukously moc velké sousto – za jedenadvacet dní musejí vybrat ještě 770 000 korun