"Sociální experiment". Rodina předstírá, že jsou běženci.

"Sociální experiment". Rodina předstírá, že jsou běženci. Zdroj: Hatefree.cz

Jmenuji se Navdar Muhamed a jsem provokatér

Byla to akce, jakou snad vymyslela ochránkyně lidských práv Anna Šabatová: Syrská rodina (Navdar Muhamed, jeho žena a malé dítě), která žije už deset let v Čechách, se nechala najmout neziskovou organizací HateFree Culture, navštívila středočeský Kolín a s napěchovanými igelitkami tam předstírala, že jsou běženci, kteří právě dorazili do Česka.

Ptali se Kolíňanů, kde se tam dá přespat, a prosili o pomoc. Reakce byly vcelku očekávané. Někteří je posílali domů, jiní je varovali před českými rasisty, někteří jim dávali peníze, jídlo a dokonce nabízeli nocleh.

To celé aktivisté z HateFree Culture natočili, sestříhali a zveřejnili na svém webu. Dokument nazvali eufemisticky „sociálním experimentem.“ Přitom nešlo o nic jiného, než cynickou manipulaci s lidskými emocemi. Představte si, že se na vás rodina s malým dítětem v náručí na ulici obrátí s prosbou o pomoc, protože cestovala několik měsíců přes půl světa, nemá peníze, nemá kde spát, co jíst a nerozumí světu, ve kterém se ocitla. Taková situace nemůže nikoho nechat chladným. Jenže ta rodina lže, neboli „sociálně experimentuje.“

Mimochodem, co z akce HateFree vyplývá? Vůbec nic. Jsme normální. Někdo chce a umí pomoci, jiný ne, někdo je zase typický český buran a k tomu, aby to bylo zjevné, jej nepotřebujete konfrontovat s uprchlíky, ať falešnými nebo pravými.

Zajímavější by byl spíše „sociální experiment“ jiného druhu. To kdyby hoši a děvčata z HateFree vyrazili v kraťasech a krátkých tričkách (bude tam horko!) do nějakého saúdskoarabského města a na tamních ulicích by vyprávěli následující legendu – jsme běženci z Evropy, překročili jsme vaše hranice, chceme u vás žít. Můžete nám poradit, kde můžeme přespat, kde tady máte křesťanský kostel, kde dostaneme peníze (ony legendární petrodolary)? Nedošli by ani za první saúdskoarabský roh a okamžité vyhoštění ze země by bylo pravděpodobně tím nehumánnějším trestem, který by je tam čekal.

Mimochodem, v Saúdské Arábii by dopadla stejně, ne-li hůře, i syrská rodina Navdara Muhameda.

Inu, zlatý Kolín.