Chorvatská policie převádí imigranty do Slovinska

Chorvatská policie převádí imigranty do Slovinska Zdroj: ČTK/AP/Darko Bandic

Největší starost uprchlíků na Slovensku: Kuchař rozvařil rýži!

Česká televize odvysílala spot o návštěvě Pan Ki-muna v uprchlickém táboře v Gabčíkovu, a já se rozplakal. Ano, při pohledu na trudné osudy uprchlíků mne přepadla lítost - nad Slováky.

Ti pomohli Rakousku, když dočasně ubytovali skoro pět set běženců, kteří požádali v Rakousku o azyl, ale které přetížená země už nestíhá zaopatřit. Je to myslím hezké gesto solidarity, a vcelku by mi ještě včera nevadilo, kdyby něco podobného navrhlo Rakousku či Německu i Česko.

Gabčíkovský tábor pro běžence navštívil šéf OSN Pan Ki-mun, a v rámci reportáže se dostali ke slovu i uprchlíci. Dozvěděli jsme se vskutku závažnou informaci: Kuchař v uprchlickém táboře neumí vařit! Podávaná jídla nejsou v požadované kvalitě, a rýže se vůbec nedá jíst. Prostě - Slováci by se měli za kvalitu stravy, kterou podávají ilegálním imigrantům, zachraňujícím své holé životy před válkou, stydět. Situace už podle slov některých běženců došla tak daleko, že to někteří z nich nevydrželi a začali táborovou kuchyni bojkotovat. Už třetí den si od ní neberou jídlo, a na protest si prý kupují stravu v obchodech za vlastní (sic!) peníze!

Zpráva mnou otřásla. To sem ti lidé utíkají proto, aby dostávali v lágru zdarma lepší stravu? To je rozvařená rýže opravdu to nejhorší, co je za poslední dobu potkalo? Nemohli by projevit trochu uznání za to, že mají bezpečnou střechu nad hlavou, na kterou jim nepadají bomby a granáty?

Ale zpět k událostem v Gabčíkovu: Tyranizovat běžence špatnou stravou je zcela nepřijatelné. Proto bych chtěl slovenskou vládu varovat: Pokud okamžitě neskončíte s diskriminací a nezlepšíte kvalitu stravování v uprchlických táborech na úroveň restauračního zařízení, může s vámi uprchlíkům brzy dojít trpělivost. A pokud se tak stane, vážně hrozí, že se vrátí  domů!