Muslim

Muslim Zdroj: Profimedia.cz

Francouzské úřady usilují o získání moci nad muslimskými duchovními

Francouzské úřady se rozhodly požadovat po muslimských duchovních (imámech) přicházejících do Francie absolvování vysokoškolského vzdělání o sekularismu, jak informoval francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve, který zodpovídá ve francouzské vládě mimo jiné za otázky náboženství.

Francie již v této otázce podepsala dohodu s Alžírskem, odkud přicházejí mnozí muslimští duchovní do Francie, informoval polský zpravodajský web Wirtualna Polska. Na francouzských univerzitách jsou speciální obory určené duchovním různých náboženství, které jim mají „vysvětlit“ roli náboženství v sekulárním státě.

Podle francouzského ministra vnitra Cazeneuve probíhají jednání o povinném vzdělávání příchozích muslimských duchovních i s Tureckem a Marokem. Francouzské úřady si od opatření slibují lepší postup integrace muslimských přistěhovalců a lepší dohled nad tím, jaký islám se káže ve francouzských mešitách.

Toto opatření ovšem stále neřeší problém neoficiálních mešit a muslimských duchovních, kteří působí ve Francii neoficiálně a káží islám ve svém volném čase bez dohledu francouzských úřadů. Přitom je stále zřejmější riziko, že tito neoficiální muslimští duchovní budou mít větší vliv na francouzskou muslimskou komunitu než úřady oficiálně uznaní a podporovaní muslimští duchovní. Ve Francii žije jedna z největších muslimských komunit čítající odhadem kolem 5 milionů muslimů.