„Osm miliónů lidí je připraveno na pochod,“ říká prezident  Miloš Zeman

„Osm miliónů lidí je připraveno na pochod,“ říká prezident Miloš Zeman Zdroj: Jana Jabůrková, Jiří Turek

Kancléřka Merkelová chce být matkou všech Syřanů. Mně stačí, když budu prezidentem Čechů.
Spanilé jízdy do krajů, tentokrát v Ostravě s vedením Moravskoslezského kraje
Reflex 41/2015
4
Fotogalerie

Zvolení Zemana byla nehoda, ale na jeho chování jsme si už zvykli

Možná Vás vyděsilo, že na obálce Reflexu máme portrét pana prezidenta, který jsme výjimečně nijak nevylepšovali, nekarikovali, neupravovali. Pan prezident na něm zůstal krásný tak, jak jsme si ho zvolili.

Stejný pocit můžete mít z rozhovoru uvnitř: je korektní, normální, dobrovolně poskytnutý. Bohumil Pečinka se ptal, pan prezident odpovídal, Jiří Ovčáček naslouchal. Jsme rádi, že jsme Vám rozhovor s prezidentem mohli přinést, a karikatura na obálce by nebyla zdvořilá. 

Čtenáře by proto mohlo napadnout, zda snad nedochází k proměně postojů tohoto týdeníku – v médiích se takové věci občas dějí. Cítím proto potřebu jasně říct, že nedochází. Stále si myslíme, že zvolení Miloše Zemana byla nehoda, která poškozuje tuto zemi dodnes. Jakožto normotvorná autorita ukazuje mládeži, že normální je lhát a urážet, jíst bůček a kouřit, obcházet zákony a kličkovat. Naštěstí mládež ani ve snu nenapadne, že by si z politiků měla brát příklad, z Miloše Zemana zvlášť.

Čtenáře by mohlo napadnout i to, že pana prezidenta kritizujeme méně často než dříve, ostatně stejně jako jiná média. Řekněme si jasně, že důvodem není to, že by jeho chování bylo přijatelnější než na začátku funkčního období, jen prostě nelze opakovat stále dokola totéž. Jako se mediálně vyčerpal Krym, Ukrajina či Řecko, vyčerpalo se i téma excesů na Hradě. Ani jeden z těch problémů nepominul, jen jsme si zvykli.

Reflex 41/2015Reflex 41/2015|Archív

Příklad? Třeba taková bezpečnostní prověrka prezidentova kancléře Mynáře, jenž vypadá podezřele, chová se podezřele, točí se kolem něj podezřelí lidé, dělá podezřelý byznys, má podezřelý majetek a teď Národní bezpečnostní úřad nepřekvapivě seznal, že podezřelý je. Přesněji že není dostatečně nepodezřelý, aby mohl dostávat přísně tajné informace. Kdyby se ta komedie odehrála před dvěma lety, vyvolala by pozdvižení. Dnes jsme jen tiše vzali na vědomí vzkaz pana prezidenta, ať si občan trhne, že s Vráťou počítá a nějak to už obejdou. Už se ani nesnaží budit dojem, že respektuje smysl a ducha zákonů. Nepochybujeme, že Mynář na Hradě dožije konce funkčního období.

A když už jsme u toho funkčního období: ještě nedávno jsme si neuměli představit, že by pan prezident strávil ve svém úřadě celých pět let. Dnes si to představit umíme, ale nepřipouštíme, že by pak mohlo následovat dalších pět. Dovolím si ocitovat jednu Zemanovu větu z rozhovoru: „Dnešní pražská kavárna se dramaticky odlišuje od většinového názoru českého národa.“ A právě na většinu Miloš Zeman spoléhá, protože přímou volbu prezidenta právě většina rozhodne. Převážná část médií však s většinou nepočítá, neobrací se na ni, jejím názorem pohrdá, vlastně s ní vůbec nekomunikuje. Už jednou jsme se divili. A když se nic nezmění, budeme se divit zase.

Reflex 41/2015Reflex 41/2015|ArchívVelký rozhovor Bohumila Pečinky s prezidentem Zemanem si přečtěte v tištěném Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 8. října.