Kancléř Mynář a prezident Zeman

Kancléř Mynář a prezident Zeman Zdroj: Dalibor Glück / MAFRA / Profimedia

Kancléř Mynář se odvolá aneb přísnost pana prezidenta

Prezident Zeman bývá přísný jako starozákonní bůh. Kvůli vyvěšeným trenkám na Hradě si přál odvolání šéfa prezidentské ochranky. Stalo se, Petr Dongres rezignoval. Přál si i další hlavu, dostal ji: odvolán byl velitel Hradní stráže Radim Studený. A podle prezidenta nelze ani vyloučit, že skončí také šéf hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík. My ostatní budeme potrestáni tím, že na Hradě budeme muset procházet bezpečnostními rámy. Ano, přísnost musí být.

V květnu prezident odmítl podepsat jmenování tří docentů profesory, ačkoli řádně prošli akademickým řízením — kvůli morálnímu kazu v životopisech. Přísnost musí být.

V srpnu zase vzkázal uprchlíkům, že je k nám nikdo nezval, musí respektovat pravidla této země, jinak ať jdou pryč. Přísnost musí být.

Prezident Zeman je zkrátka rázný muž. Ale slabé chvilky lidskosti má, to zas ano. Vůči svému kancléři Mynářovi je laskavý jako babička ze Starého bělidla. Bezmála dva roky čekal, než jeho pravá ruka získá bezpečnostní prověrku. Tehdy, v říjnu 2013, jasně řekl: „Buď si tu prověrku dodělá, to znamená, že ji dostane, a pak zůstane kancléřem, nebo si ji nedodělá, pak přestane být kancléřem a já si budu shánět kancléře nového.“ Přísnost musí být.

Jak už víme, kancléř prověrku nezískal. A pan prezident počká, až si vyřídí odvolání – právě dnes podá k Národnímu bezpečnostnímu úřadu rozklad proti jejímu zamítnutí. Pokud neuspěje, podá nepochybně i kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Náš pan prezident je hodný a velkorysý: „Jestliže každý má nárok na odvolání, platí to i na kancléře, protože všichni si jsme rovni.“

Že by přísnost z hradního repertoáru náhle zmizela? Kdepak. Přísnost musí být. Třeba na ty, kdo prezidentovi nedostatečnost jeho kancléře neustále předhazují, na „běsnící pražskou lumpenkavárnu“, na hloupé novináře a nezvané rádce, kteří říkají, co se v roli hlavy státu hodí a co nehodí, s kým a kde má ta hlava slavit narozeniny, nebo na politika, jenž místo péče o výnosy vojtěšky srovnává ohrožení hradní bezpečnosti trenclemi s ohrožením hradní bezpečnosti neprověrkou…

Ano, přísnost být musí. Jen Miloš Zeman nemá rád, když něco „musí“ on.