Jan Kraus

Jan Kraus Zdroj: Profimedia.cz

Jan Kraus už nechce červenou pohovku!

My novináři Janu Krausovi často radíme. Víme přece, jak by „to“ měl dělat líp. Líp se na hosty připravit, aspoň někdy se upozadit, víc poslouchat, tuhle přidat a tamhle ubrat, míň ega, víc pokory... A tak dále a tak dále.

Ale málokdo dnes v médiích dělá pro charitu tolik a tak inteligentně jako jeho show.

Včera se úplně smysluplně propojili oba hlavní hosté. Vendula Svobodová-Pizingerová, zakladatelka nadace Kapka naděje (první host 217. dílu), nemluvila jen o tom, jak si právě vzala o 15 nebo kolik let mladšího ženicha. Kapka naděje zajistila taky zásadní, speciální přístroj, měřící průběh nervových vzruchů nervovými strukturami, operačnímu týmu profesora v oboru páteřní chirurgie Jana Štulíka (druhý host Krausovy show), který to zdůraznil, za což publikum logicky tleskalo.

A pak je tu ještě červený gauč, www.cervenygauc.cz, další nezisková webovka, jež se včera na obrazovce objevila. Krausova pět let stará pohovka se draží na aukru.cz a ve čtvrtek dopoledne už tam bylo 120 100 korun) — a to ještě zbývá týden do konce dražby. Je to víc než jen rozvrzaná VIP pohovka, kde sedělo za poslední pětiletku 630 hostů včetně Madeleine Albrightové nebo Petra Čecha a na YouTube má 95 miliónů zhlédnutí. Peníze, které vydělá, půjdou totiž na handicapované děti, co sportují — na Nadaci Emil. Rozhodně lepší nápad než gauč hodit za 3000 korun někam do bazaru. Kde jinde najdete na české obrazovce tak efektivní propagaci něčeho, čemu se píáru normálně nedostává?

P.S.: A ještě jedna charita ze včerejšího pořadu, pro nás, jimž bývá někdy doma smutno. Video o tunelu Blanka — i s českým překladem.