ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Lubomír Kotrha

VILIAM BUCHERT: Evropo, máš problém! Vedle uprchlíků se vrací na scénu Řecko

V době, kdy se Evropou valí uprchlická vlna, se na jihu kontinentu opět vynořuje v posledních týdnech upozaděné Řecko. Nechci strašit, ale peníze vynaložené na imigranty budou ve srovnání s ekonomicky, sociálně a finančně vyčerpanou zemí, která bude pořád natahovat ruce po pomoci, spíše zanedbatelné. Jenže na Řecko se zapomíná a to může být osudová chyba.

Uprchlíci a hysterie, která kolem nich vznikla v mnoha státech EU, odsunula na druhou kolej řecký problém. Jenže na jeho řešení už byly vynaloženy v posledních letech stovky miliard euro, které skončily v černé díře. Do Řecka podle podepsaných dohod ale míří dalších 86 miliard euro. Jenže nedělní předčasné volby opět jasně vyhrála levicová strana Syriza. A to nevěští vůbec nic dobrého.

Syriza a její guru Alexis Tsipras totiž nechtějí a podle předvolebních slibů ani nemohou zásadně reformovat Řecko. Bez toho ale nebude mít další a další nalévání evropských peněz žádné výraznější účinky. Utlumí se sice největší vášně, ucpou se menší díry, ale nic podstatného, co by proměnilo ekonomický a sociální systém země, se nestane. A pokud náhodou přece jenom ano (věřit tomu ale nelze), tak výsledky uvidíme za mnoho let.

V této souvislosti je ovšem dnes zásadním problém i zjevná nefunkčnost Řecka jako státu, která se bohužel projevuje i v rámci uprchlické krize.

Tato země se nachází na vnější hranici Evropské unie, je součástí Schengenského prostoru a měla by kontrolovat, vracet a vybírat možné azylanty, kteří putují dál do nitra Evropy. Jenže to nedělá. V podstatě je pouze exportuje přes Makedonii a Srbsko dál. Do jaké situace tím dostala Maďarsko, Chorvatsko a další státy, vidíme každý den na různých hranicích.

Řecko přitom bere na posílení ochrany vnějších hranic EU stovky milionů euro, jenže neprojevuje se to vůbec nijak. Jistě, Turecko k němu také vyváží uprchlíky (zejména syrské) ve velkém, ale to není žádnou omluvou pro stát, který porušuje evropské dohody.

Věřit proto Řecku, že udělá vše pro to, aby se konečně začalo dostávat z ekonomických a finančních problémů a že bude plnit smlouvy o Schengenském prostoru, se nedá. V čele s levicovou Syrizou se mu nedá věřit vůbec.

Co tedy můžeme čekat? Další vydírání z Atén, další nesmyslné ústupky EU a za nějakou dobu další předčasné volby v Řecku. A tak pořád dokola. Evropo, vzbuď se!