Druhá debata republikánských uchazečů o prezidentský úřad

Druhá debata republikánských uchazečů o prezidentský úřad Zdroj: Profimedia.cz

PETR SOKOL: První Trumpovy trhliny a zachráněný Bush

Středeční druhá debata republikánských uchazečů o prezidentský úřad se nesla ve znamení známého mušketýrského hesla, ale v obráceném gardu. Pro souboj jedenácti elitních republikánských kandidátů by se totiž hodilo heslo: jeden na všechny, všichni na jednoho.

Tím jedním byl nepřekvapivě dosavadní lídr průzkumů popularity - miliardář Donald Trump. Zatímco  před měsícem v premiérové republikánské debatě Trump nejenom dominoval, ale také sbíral v téměř všech slovních přestřelkách  politické body, tentokrát v Reaganově prezidentské knihovně jeho výkon vykazoval poprvé od červnového nástupu do politické hry viditelné trhliny. Nebyly obrovské, ale daly se rozpoznat.

Trumpovi jakoby trochu chyběla energie,  což kontrastovalo s jeho častou kritikou jednoho z jeho hlavních rivalů Jeba Bushe. Trump o něm říká, že  nemůže  být prezidentem, protože mu chybí v kampani právě dostatek energie.

Zvláštně působila také nezvyklá Trumpova strategie chválit na pódiu své konkurenty. Když se do něj několikrát pustil bývalý floridský guvernér Jeb Bush, ohodnotil to Trump slovy, že konečně předvedl dosud chybějící energii.

Ostatní kandidáti se tentokrát očividně  lépe připravili, zatímco Trump vsadil na stejný styl jako při první debatě v Clevalandu: sarkasmus, otevřené útoky na rivaly jako kariérní politiky a vynášení vlastního podnikatelského úspěchu na hranici sebechvály.

Únava nebo povrchnost

Aktuální favorit republikánských primárek ovšem během středeční debaty vykazoval ještě jednu slabinu, která se v dlouhém souboji o Bílý dům může projevit jako mnohem  zásadnější. V některých momentech se zdálo, že Trump nedokáže jít při debatě o konkrétních problémech dostatečně do hloubky a mohlo by se zdát, že mu chybí patřičná odbornost.

Trump se může utěšovat tím,  že v situaci, kdy více  než polovina republikánských příznivců v průzkumech podporuje tři nepolitické outsidery (kromě něho ještě chirurga Bena Carsona a exmanažerku Carly Fiorinu), na politické znalosti se nehraje. Jenže Trump tentokrát nevyhrával ani všechny slovní přestřelky. Jeho soupeři se tentokrát nejenom nerozpakovali na miliardáře útočit, ale několikrát se Trump setkal s tím,  že mu některý ze spoludiskutérů slovní útok  vrátil s takovou razancí, že miliardář vstupující do politiky vypadal poněkud bezradně. Když se začal posmívat manažerské kariéře Carly Fioriny ve firmě Hewlett  Packard, opáčila mu jediná žena na pódiu, že má co mluvit, když sám ve čtyřech případech poslal jednu ze svých firem do bankrotu a jeho podnikání vypadá mnohdy jako kupení dluhů.

Největší aplaus si za přestřelku s Trumpem ovšem vysloužil Jeb Bush, když odrážel tezi realitního magnáta, že za Obamu může jeho bratr George Walker Bush a jeho nepovedené prezidentství. Jeb se nedal a klidným hlasem pohotově opáčil, že jeho bratrovi se musí nechat jedna věc: dokázal to, že se Američani po 11. zaří zase začali cítit bezpečně,  protože se tehdejší prezident nebál bojovat s islámskými teroristy. Trumpova slabá reakce zanikla v ovacích diváků shromážděných v sále Reaganovy knihovny, kde jeho vystaveno prezidentské letadlo dnes legendárního konzervativního lídra USA.

Úplně jiný Jeb

Pro Jeba Bushe, kterému v posledních týdnech trvale klesají preference, byla druhá z republikánských debat skoro bojem o politické přežití. Bush hýřil vtipem, jako když na otázku, jaké jméno by si vybral jako krycí pro prezidentskou ochranku, použil v USA známý reklamní  slogan na „baterie plné energie“. Samotný Trump  se rozesmál, neudržel na uzdě svou polohu baviče a plácl si s Bushem dlaní v typicky americkém gestu „high five“.

Svou v dosavadní kampani spíše skrytou politickou hloubku zase potvrdil Jeb Bush, když na otázku,  kterou ženu by kandidáti navrhli na novou desetidolarovou bankovku, navrhl za zády s Reaganovým Air Force  One jeho ideologickou souputnici Margaret Thatcherovou.

Carly letí vzhůru

Vedle Bushe lze k vítězům debaty počítat také Carly Fiorinu.  Ta se sice nominovala do elitní debaty v hlavním vysílacím čase až na poslední chvíli, ale svou příslušnost do první ligy na pódiu více než potvrdila. Elegantně využila Trumpovu nedávnou poznámku o jejím obličeji a také zabodovala emotivním projevem v tématu velmi důležitém pro skalní republikánské voliče - boji proti potratům. Fiorina v první debatě vyhrála „béčkovou“ skupinu slabších kandidátů, aby si tentokrát dobrým diskutérským výkonem řekla o příslušnost ke skupině  čelních kandidátů, kteří bojují na samém čele rekordně širokého republikánského pole.

Mezi kandidáty,  který tato debata mohlo přinést plusové body, patří také floridský senátor Marco Rubio a chirurg Ben Carson.  Oba se dokázali odlišit od zbytku debatního pole. Rubio převyšoval kolegy hloubkou svých argumentů a snahou odlišit se od Trumpa nepřímo právě maximálně věcným stylem, zatímco Carson byl věrný své taktice „klidné síly“ apelující na své zejména věřící příznivce. Prvnímu může jeho solidní výkon pomoci posílit zatím jednocifernou podporu, druhému dohnat jeho snižující se ztrátu na vedoucího Donalda Trumpa.

Po druhé republikánské debatě totiž platí, že i Trump má svoje slabiny a boj o republikánskou nominaci bude ještě velmi dlouhý. Vždyť vzpomeňme, že před čtyřmi lety také ve stejnou dobu v průzkumech vedla třeba Michele Bachmannová nebo Newt Gingrich, kteří nakonec skončili daleko v poli poražených.