Matěj Hollan, Barbora Antonová, Svatopluk Bartík

Matěj Hollan, Barbora Antonová, Svatopluk Bartík Zdroj: ČTK

PETR KOLMAN: České elity, přestaňme se sebemrskačstvím!

Nechci používat zprofanovaný, hloupý a vlastně i nepřesný výraz „sluníčkáři“, nicméně vyjádření některých (takto perfidně označovaných) z nich mě občas zaujmou. A zamrzí.

Pro ilustraci vyberu výrok celostátně sice méně známé, ale lokálně proslulé osobnosti, budu zde citovat Předsedkyňu Žít Brno (to není překlep, to je oficiální označení používané tímto vlivným, kdysi recesistickým hnutím, které je součástí brněnské vládnoucí koalice) Barboru Antonovou. Ta mj. napsala: „Jestli si nedokážete ani na vteřinu představit, že ti lidi zřejmě utíkají před něčím tak příšerným, že jim stojí za to riskovat nebezpečnou plavbu, vydat se ze všech svých peněz, opustit zbytek rodiny (většinou proto, aby ji mohli vzít k sobě, až budou někde v bezpečí), tak mám opravdu daleko větší strach z vás než ze šarí’e (před kterou — zopakujme to potisící — ti lidé utíkají). Když přesvědčíte sami sebe, že si tihle lidé nezaslouží naši pomoc, kde to pro vás skončí? Romy jste taky většinou odepsali, kdo bude další…“

Vyjádření vypadá na první pohled humanisticky, avšak je zavádějící. Za prvé většina uprchlíků je ekonomických, ne politických, před „právem šarí’a“ jich ve skutečnosti utíká zlomek.

Souhlasím s názorem exdisidenta Alexandra Vondry (ODS), že za příliv uprchlíků si může Evropa (respektive EU) do značné míry sama. Nejednotnost evropských imigračních zákonů a přílišná otevřenost řady zemí jsou podle něj lákadlem přitahujícím lidi, kteří ve svých zemích nejsou v ohrožení života. Jsem rád, že většina českých rozumnějších politiků (například i známý europoslanec Pavel Telička) si uvědomuje, že většina uprchlíků je tzv. ekonomických, a nikoliv politických, spadajících pod režim azylu plynoucího z mezinárodního práva. Opakuji, jde o uprchlíky většinou ekonomické, kteří de facto kočují za výdělkem. A to ať už v podobě evropských mezd, nebo relativně stále štědrých sociálních dávek.

Za druhé v emotivním vyjádření brněnské političky (a nejde přirozeně jen o její projev, ale o charakteristický rys podobných sebemrskačských výroků „intelektuálů“) mi chybí mj. rázné odsouzení pašeráckých gangů, jež vydělávají stamilióny dolarů na ilegálním převaděčství — a především ony stojí za smrtí stovek lidí! A dále postrádám odsouzení zkorumpovaných afrických a arabských vůdců a generálů, kteří rozkradli své země. Tam je prapůvod zla, ne u paní Mráčkové z Vyškova, jež píše třeba i nesmysly do internetových diskusí a kuřeti by v reálu neublížila, jen si tak ventiluje vztek a frustraci, protože třeba čelí exekucím a její manžel pije či odešel za jinou...

Za svým názorem, že Češi a Moravané v drtivé většině nejsou žádní rasisté a xenofobové, si stojím. Že mají z uprchlické vlny zcela racionální a odůvodněný strach, je naprosto přirozená vlastnost (notabene, která jejich pradědům a prabábám v minulosti pomohla přežít), proto prosím intelektuální elity, aby neprohlubovaly příkop, jenž je již ve společnosti značný!

Na závěr dodávám, že nemám žádný problém s rozumným návrhem Sobotkovy vlády ohledně přijetí 1200–1500 politických (nikoliv ekonomických) uprchlíků v nejbližších dvou letech.

Autor je právník a publicista