Příjezd imigrantů do Mnichova

Příjezd imigrantů do Mnichova Zdroj: Lukáš Lhoťan

Příjezd imigrantů do Mnichova
Příjezd imigrantů do Mnichova
Příjezd imigrantů do Mnichova
Příjezd imigrantů do Mnichova
Příjezd imigrantů do Mnichova
5
Fotogalerie

LUKÁŠ LHOŤAN: Imigranty v Mnichově vítají také evropští islamisté

Minulý týden ve čtvrtek jsem v rámci pracovní cesty navštívil bavorskou metropoli Mnichov, abych se podíval, jak tam doopravdy vypadá situace s uprchlíky. Navštívil jsem mnichovské hlavní vlakové nádraží, které se stalo symbolem příjezdu desítek tisíc imigrantů do Německa.

Během čtvrtka ovšem přijížděly spíše jen desítky imigrantů, a to hlavně z Rakouska. Jak mi ovšem sdělil můj německý doprovod, byla situace o víkendu mnohem emotivnější. Příjezd stovek imigrantů na mnichovské nádraží provázel nadšený aplaus okolo stojících Němců, kteří při pohledu na uprchlíky nezřídka propukali dojetím v pláč.

Jak ukazují přiložené fotografie, které jsem na místě pořídil mobilním telefonem, zvládala německá policie celou situaci s pověstnou pečlivostí. Před nádražím byla vytvořena uzavřená zóna, kolem které hlídkovali policisté. Imigranti byli do této zóny přivedeni a proběhla základní evidence. V zóně byly umístěny stany pro odpočinek a poskytnuto občerstvení.

Imigranti byli po odbavení přemístěni do již čekajících autobusů a odvezeni do záchytných táborů. Byť byla tato zóna uzavřená, nebránili hlídkující policisté v komunikaci mezi imigranty a okolo stojícími lidmi. Kromě pár desítek zvědavců stáli u zábran i muslimští aktivisté, kteří přes zátarasy imigrantům podávali pytle s oblečením, sladkostmi a radostně je vítali v Německu.

Zrovna když jsem se již chystal odejít, rozvinula skupinka lidí tvořená několika muslimy a muslimkami transparent s logem neziskové organizace Global Network for Rights and Development (GNRD). Jak jsem se později dozvěděl, byla to právě takto organizace, která stála za poskytováním oblečení a dalších drobností přijíždějícím imigrantům.

Organizace (GNRD) byla založena v roce 2008 v Norsku. Působí v Jordánsku, Belgii, Spojených arabských emirátech, Švýcarsku a Španělsku. Provází pověst kontroverzní islamistické organizace - v květnu tohoto roku dokonce norské policejní síly zasahovaly přímo v sídle této organizace v norském městě Stavanger. Norské úřady organizaci obviňují z praní špinavých peněz a z legalizace výnosu z trestné činnosti.

Když si uvědomíme, že se v současné době tato organizace podlí i na vítání a na pomoci muslimským imigrantům v bavorském Mnichově, pak je mi z toho trochu nepříjemně od žaludku. Co je jejich skutečnou motivací? Opravdu jim jde jen o pomoc potřebným, nebo se naopak naplňují informace německé kontrarozvědky z veřejné zprávy za rok 2001. V této zprávě bylo uvedeno, že jeden z předních německých islamistů zdůraznil význam strategie masového přistěhovalectví muslimů do Evropy jako nástroje pro islamizaci Evropy.