Kvůli zvěrstvům IS umírají nevinné děti

Kvůli zvěrstvům IS umírají nevinné děti Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Válka proti IS je jediná odpověd na smrt nevinného chlapečka

Děsivá fotografie utonulého syrského chlapečka je jako červený vykřičník za naší neschopností. Pochopí díky té smrti evropští sluníčkoví politici, že je čas na válku? Jsme morálně povinni na viníky těchto tragédií vojensky zaútočit!

Utopené dítě zachycené objektivy jako nejděsivější možná zkratka ukázalo proces, jenž se kousek za našimi humny děje. Skupiny islamistických šílenců a diktátor Asad, kteří společně v Sýrii řádí, vygenerovali přes deset miliónů uprchlíků ze Sýrie a území Iráku ovládaných Islámským státem. Stovky tisíc lidí kvůli nim utíkají z domovů za takových podmínek, že umírají nevinné děti. Zcela neomluvitelně — kvůli naší lenosti bojovat.

Za vznik Islámského státu nese náš civilizační okruh neoddiskutovatelnou spoluzodpovědnost. Po válce proti Saddámovi jsme nedokázali nastolit řád — a přesto jsme vojensky odešli a nechali místní obyvatele napospas zbytkům Saddámovy armády, spojených s al-Ká’idou a všemi extremistickými islamistickými magory světa. Přesto, že řádění IS a masakry tamních civilistů trvají opravdu dlouho, Evropa se nezmohla na to, aby proti tomu obnaženému zlu, jímž IS je, zasáhla. Fotografie toho mrtvého chlapečka by měla zbabělou evropskou veřejnost přemluvit k vojenské intervenci proti IS a vytvoření bezpečné zóny pro Syřany. Pásu země na území Sýrie asi dvacet kilometrů širokém kolem moře, u Homsu, v místech, které nyní mají pod kontrolou nejrůznější bojůvky. Dlouhý by pás měl být padesát či osmdesát kilometrů. A kolem něj dvacetikilometrový sanitární kordón.

Invaze NATO by z pásma měla vyhnat všechny ozbrojence (či je pozabíjet) a na tomto území bez jakýchkoliv vzbouřeneckých či Asadových oddílů vybudovat bezpečnou zónu pod protektorátem Evropy. Hranici území oplotit a monitorovat drony, v případě vjezdu jakéhokoliv vozidla ze strany IS je v sanitárním pásu zlikvidovat dělostřeleckou palbou válečných lodí NATO patrolujících kolem pobřeží a řízenými střelami ze stíhaček. A v té bezpečné zóně — za naše peníze — vybudovat utečencům ze zlem ovládaných území Sýrie města a usidlovat utečence tam. A samozřejmě — protože jsou ti lidé opravdu na dně — jim tam do vyřešení situace na Blízkém východě vozit jídlo.

Nemáme jako západní a střední Evropa kapacity na zvládnutí uprchlické vlny tohoto rozměru na našem území. Vpustit sem všechny, kteří v Africe a na Blízkém východě mají či brzy budou mít nárok na status uprchlíka, znamená rozložit náš kontinent. Neposkytnout jim pomoc znamená pošlapat naše hodnoty. Proto není jiného východiska než pro ty uprchlíky vybojovat v zemi, odkud utíkají před IS, bezpečné útočiště a pomoci jim přežít tam, než se IS podaří zničit.

Jedinou legitimní odpovědí na smrt toho tříletého nevinného dítěte je válka proti těm, co ho vyhnali z domova.