Česká republika má přijmout necelých šest set uprchlíků.  Je to moc?

Česká republika má přijmout necelých šest set uprchlíků. Je to moc? Zdroj: Profimedia.cz

Kdo pomůže Německu s vlnou uprchlíků? Merkelová ukázala na střední Evropu

Už to chvíli vypadalo, že jsme se dobrovolným závazkem přijmout 1500 imigrantů s uprchlickou vlnou mazaně vypořádali. Ale chyba lávky, začíná jít do tuhého. Země zaplavené uprchlíky se rozhlížejí po někom, komu část zátěže předat, a jejich prsty ukázaly na Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Těžko považovat za náhodu, že během pár hodin středoevropským zemím vyčte nespolupráci, nesolidárnost a vychytralost francouzský ministr zahraničí, rakouská ministryně vnitra a nakonec Angela Merkelová. Blíží se summit EU o imigrantech (14. září) a vypadá to, že právě země V4 zde dostanou “nabídku, která se neodmítá”.

Samozřejmě, že apely na solidaritu od západoevropských politiků mají své důvody. Obzvláště střední Evropa ji zatím neprokázala skoro žádnou, nepočítáme-li Maďarsko, které s imigrační krizí bojuje každý den.

Na druhou stranu v podstatě popírají realitu. Angela Merkelová nebo Laurent Fabius určitě ví, že imigranti, ať už jde o válečné uprchlíky ze Sýrie nebo ekonomické migranty z Afriky, nejsou uprchlíci “před něčím”, ale uprchlíci “někam”. Například každý ze Syřanů musel cestou do Německa projít nejméně pěti bezpečnými zeměmi. Jenže realita je taková, že o ně nestojí. Míří jen do několika zemí EU - do Německa, Rakouska, Francie, Británie, jak potvrdí i lidé, kteří přijdou do styku s uprchlíky zadrženými na našem území. Těžko nabízet Německu solidaritu, když, jak například napsal Jan Macháček v Lidových novinách, imigranti v Německu dostávají podporu na úrovni české minimální mzdy.

Realita je taková, že pokud západoevropské země budou trvat na pomoci ve formě přerozdělení, nic se nevyřeší. “Přerozdělení” imigranti k nim dorazí prostě jen o něco později, jak se to statně stávalo dodnes. A že by se třeba Česko přes noc stalo vůči imigrantům zemí vstříčnou, to rozhodně nevypadá.