Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Zeman: 5 700 000 k nepříčetnosti rozzuřených blbců

Miloš Zeman konečně jasně řekl, že považuje národ, jehož je prezidentem, za idioty. Prý Zeman dokázal k nepříčetnosti rozzuřit všechny „blbce“. Podle výzkumů je na něj ale naštváno 57 procent lidí. Jsou to podle pana prezidenta všechno blbci?

Čísla mají vždy pravdu - alespoň v sociálních vědách. „Podle lednového výzkumu STEM má prezident Miloš Zeman důvěru dvou pětin veřejnosti. Třípětinová většina tedy v Miloše Zemana důvěru nemá.“, dočteme se na webu agentury zjišťující veřejné mínění. A skutečně - padesát sedm procent populace v pana prezidenta v lednu nemělo důvěru. Dvacet šest procent ji nemá určitě, třicet jedna ji nemá spíše. Každopádně - všechny ty občany ze skupiny, která mu nedůvěřuje, lze považovat na lidi na prezidenta naštvané. Jsou kvůli tomu blbci?

V neděli totiž Zeman sdělil idnes, že si chce nechat na náhrobek vyrýt a vyzlatit nápis „Zde leží člověk, který každého blbce rozzuřil k nepříčetnosti,“. Těch sedmapadesát procent je na něj nesporně rozzuřeno. Jak ale pan prezident ví, že to jsou (přesněji jsme) všichni blbci? Je blbec člověk, kterému se nelíbí šavle mezi korunovačními klenoty? Je blbec člověk, který nerad vidí, když prezidenta vozí svým letadlem jako svého pejska bohatí podnikatelé? Je blbec člověk, který se na Zemana hněvá kvůli jeho bratříčkování s komunistickou Čínou? Já myslím, že ne. Že pan prezident dal celé řadě neblbců dostatek důvodů, aby na něj byli opravdu naštvaní.

Proto navrhuji jeho pomníkový epitaf lehce přestylizovat. Nově by měl znít: „Zde leží blbec, který každého normálního člověka rozzuřil k nepříčetnosti.“ To by bylo myslím mnohem pravdivější heslo.