Dítě jako Černý Petr

Dítě jako Černý Petr Zdroj: čtk

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Zakažme Černého Petra!

Dětská karetní hra Černý Petr podporuje rasistické stereotypy a nemá ve slušné, hate free společnosti co pohledávat. Pojďme ji zakázat dřív, než ji zákáže OSN!

Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace vyzval Nizozemsko, aby upravila své vánoční tradice. V Holandsku totiž spolu s Mikulášem na Vánoce chodí i „černý Petr“. Skutečnost, že je součástí tradice někdo černý, shledává OSN rasismem a žádá odstranění tohoto nežádoucího projevu.

Ve světle tohoto stanoviska OSN by se měli zamyslet i čeští politici, neboť folklorního rasismu je i v naší zemi dost. Jednak je to tradice Tří králů, kdy je černej dokonce vzadu, a podle rasistické lidové tradice dělá obličeje (doslovně vystrkuje bradu). Tato tradice není až zas tak nebezpečná, protože oslava tříkrálová vymírá v ateistickém Česku jak neandrtálci po vpádu hord imigrantů druhu Homo sapiens sapiens do Evropy. Mnohem nebezpečnější je v českém prostředi otevřeně rasistická, xenofobní a nenávistná dětská karetní hra Černý Petr.

Připomeňme princip hry: Prohrává ten, komu zůstala karta s černým. To je evidentní rasismus a xenofobie jak z učebnice. Udělat z někoho kvůli barvě jeho pleti zločince, který - když někomu zůstane v ruce - způsobí prohru, je v jedenadvacátém století prostě nepřijatelné. Upozorňovat na něčí barvu pleti je politicky nekorektní, neslušné, a nesmí se to tolerovat ani v dětských hrách. Protože co jiného než dětská hra nakonec zformuje charakter dospělého, který z hrajícího si dítěte vyroste? Karetní hra Černý Petr v dětech, nevinných a xenofobie prostých bytostí, rozvíjí rasismus. Proto žádámn zodpovědné politiky, aby hru Černý Petr postavili mimo zákon pro její otevřeně rasistický obsah.