Přes 70 mrtvých běženců našla rakouská policie v odstaveném kamionu

Přes 70 mrtvých běženců našla rakouská policie v odstaveném kamionu Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Tragédie v Rakousku: Psovi psí smrt, pašerákům běženců desítky let či doživotí

Tragická smrt 71 běženců (včetně čtyř dětí), kteří se podle všeho udusili v autě, jež se našlo ve čtvrtek ve východním Rakousku, nastoluje další závažnou otázku při řešení současné uprchlické krize, která zasáhla Evropu. Jde o to, že převaděči a pašeráci lidí by měli odcházet od soudů s nejvyššími možnými tresty a měla by se na ně zaměřit mimořádná pozornost.

Evropou letos putují stovky tisíc běženců. Je jasné, že jejich cesta za vysněným azylem není možná bez zločinecké práce převaděčů a pašeráků lidí. Nejenže už tak často chudé běžence obírají někdy o zbytek jejich posledních peněz. Hrůza z Rakouska navíc ukázala, že policie v boji proti převaděčům není dostatečně důsledná.

Každý den se sice objevují zprávy, že byl zadržen nějaký zločinný pašerák lidí, ale realita je bohužel jiná. Vždyť jen tento týden jsou v mnoha evropských státech (v Řecku, Srbsku, Rakousku, Maďarsku, na Slovensku, v Česku, Makedonii i jinde) v pohybu desítky tisíc lidí. Převaděčů tak musí být stovky, možná tisíce.

Policie, a pokud bude potřeba, měla by být v evropských zemích nasazena i armáda, by se proto měla daleko více zaměřit na tyto gangy a soudy by měly ve zrychlených řízeních pracovat na jejich tvrdém odsouzení.

Diskuse o uprchlících v Evropě je často velmi vypjatá a emocionální, protože jsme konfrontování s nebývale složitou situací. V žádném případě by ale neměla být tolerována jakákoli participace mafií na lidském neštěstí. Bohužel zatím to tak je, a celé státy i jejich příslušné instituce a orgány mnohdy tomu pouze přihlížejí, nebo to dokonce tolerují.