Uprchlice ze Súdánu

Uprchlice ze Súdánu Zdroj: Jan Šibík

PETR KOLMAN: (I)racionální strach nejen z vědců

Petici Výzva vědců proti xenofobii pokládám za morální kýč. Proč? Racionální a mnohovrstevnatou diskuzi určitě neodmítám. Ale pokud se začne de facto tím, že lidé s jiným názorem jsou vlastně xenofobové, média jim nemají dávat prostor a politici jim nesmí naslouchat, pak opravdu nevím, o čem ta diskuze vlastně bude, pánové vědci. 

Václav Klaus ml. na serveru novinky.cz připomněl: V Německu vyšla v třicátých letech na popud nacistů publikace „100 vědců proti Einsteinovi“. Einstein tehdy údajně reagoval: „Proč hned sto, kdybych se mýlil, stačil by jeden.“ Souhlasím (nejen) s Klausovým názorem, že kolektivismus patří snad do politiky a určitě ne do vědy.

Nemám žádný problém s návrhem Sobotkovy vlády ohledně přijetí 1200 – 1400 politických (nikoliv ekonomických) uprchlíků v nejbližších dvou letech. Dovolím si též připomenout, že Češi a Moravané nikdy nebyli koloniální velmocí, která by zbídačovala a okrádala jiné národy.

Jsem dalek náš národ označovat ve stylu Knedlo-vepřo – z(e)lo, kterak činí někteří „intelektuálové“ v narážce mj. na strach Čechů z přistěhovalců.

Sebemrskačství, to přece není cesta!

Lidé, mějme se rádi a přestaňme si dávat různé nálepky!

Teď již jen chybí , aby zmíněnou petici vědců zhudebnil Tomáš Klus.

Autor je právník, pedagog na Masarykově univerzitě v Brně.