Nadměrné pití vody škodí ledvinám, tvrdí vědci

Nadměrné pití vody škodí ledvinám, tvrdí vědci Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Zjistilo se, že už i pití vody lidem škodí

Proti nemírnému pití se vede kampaň už od dob Starého zákona. Novinkou je, že zdravé není ani pití přílišného množství vody. V některých zemích Třetího světa, kde kvůli vodě možná jednou nastanou vážné konflikty, tento problém jistě nemají, ale nás se údajně týká.

Američtí badatelé z Harvard Medical School nyní uvádějí, že za normálních okolností je dostatečné pít jeden až jeden a půl litru denně. Pokud by se přijímalo v krátké době příliš mnoho tekutin, mohlo by to vést k poškození ledvin.

„V principu je přísun tekutin do těla řízen pocitem žízně,“ říká Gere Sunder-Plassmann z vídeňské Uni-Klinik für Innere Medizin. „Nebezpečné to může být, když se pije extrémní množství. Toto nebezpečí vzniká zvláště u špičkových sportovců, kteří se řídí podle takových tréninkových doporučení.“ Takto před rokem zemřel v USA sedmnáctiletý fotbalista, který vypil během tréninku 16 litrů vody.

Ledviny nemohou takové množství zpracovat. V těle roste množství vody, zatímco množství sodíku v krvi klesá. Tělesné buňky se roztahují, mozek se ocitá pod tlakem. V nejhorším případě to může vyvolat křeče a respirační selhání a dokonce i smrt.

S vodou se dají dělat i jiná kouzla. Nejen konzumovat příliš mnoho vody, ale třeba jenom vodu. Samotná voda je například součástí módních diet pomocí hladovky, Ty se dají držet doma, na speciálních klinikách, také se pořádala hladovka v marocké poušti. Základem je, že se třeba celý týden nejí žádná tuhá strava, jen se pije voda, popřípadě citronová šťáva. Podle těch, kdo takovou hladovku propagují, se organismus prý očistí, tělo hubne, člověk nemá nadýmání a vůbec se dostaví podobné příznivé jevy. Lékařům se to ale moc nezdá. Hladovka jen o vodě může být riskantní třeba pro lidi se srdečním onemocněním.

V zásadě zřejmě platí, že u každého pití, vodu nevyjímaje, máme používat zdravý rozum, aspoň ten, kdo ho má.