Mešita v Brně

Mešita v Brně Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Útok na mešitu v Brně. Proboha, zastavme to!

Nějací idioti podnikli vandalský útok proti brněnské mešitě. Jde přesně o ten krok, který je nežádoucí, neomluvitelný a trestuhodný. Jediní, kteří z něčeho podobného mohou mít užitek, jsou muslimští radikálové.

Server islamonline.sk včera večer jako první zveřejnil zprávu o útoku na brněnskou mešitu. Nějaký vandal tam vytloukl okna železnou tyčí, kterou nechal na místě. Něco podobného jsem s obavami čekal už dlouho. Je to ta nejhorší možnost, kam se může strach z imigrace vyvíjet.

V Česku není relevantní subjekt, který by ventiloval oprávněný strach lidí z migrační vlny. Pan Okamura již není na politickém výsluní a pan Konvička na něm ještě není, a nikdo jiný kromě rozpačitého houfu trosek Úsvitu bez Okamury v českém politickém životě tento strach nereflektuje. Proto se dostávají do centra pozornosti bizarní protiislámské jevy, proto se stávají nadějí subjekty jako Blok proti islámu, hurápolitické facebookovské uskupení bez sebemenších ambicí na řešení problémů, spojených s příchodem migrační vlny.

Takže pro lidi se stávají vůdci lidé, kteří se ne až zas tak úplně kontolují ve svých výrocích na adresu muslimů, kteří jsou politicky zcela neprofesionální, a na jejichž militantní rétoriku se lepí primitivní náckové, kteří poctivě chodili na všechny demonstrace Islám v ČR nechceme. Ojedinělé pokusy některých ódéesáků nebyly dostatečně viditelné ani koncepční, takže pro někoho, kdo nechce chodit demonstrovat spolu s nácky, je poměrně těžké najít na našem politickém trhu něco jako - dejme tomu - uměřený antiislamismus. Jehož jsem ve vší slušnosti zastáncem. Proto je slyšet jen poťapaná nenávist z Bloku proti islámu, a nějaký rozumný, dostatečně silný, ale rezolutní hlas prosazující australský model imigrační politiky tu v politické nabídce prostě není. Takže je slyšet verbální nenávist intelektuálů Bloku proti islámu, doplněná násilnickou nenávistí jejich nácků, a destruktivní silácká prohlášení prezidenta. Výsledkem jsou jak verbální útoky na zahalené ženy, tak včerejší útok na brněnskou mešitu.

Onen útok způsobí dvě věci: Všichni jen trochu slušní lidé (i já se za takového považuji) se budou muset proti útoku vymezit a zastat se muslimů, stát na jejich straně. Takže veškeré - i ty nejhloupější - sluníčkářské myšlenky budou společensky přijatelnější. Druhá věc je pak samozřejmě to, jak podobný útok zneužije islamistická propaganda k tomu, aby - pravdivě - ukázala, jak je ta evropská společnost xenofobní a antiislamistická.

Proto útočníci nejenže se zachovali jako prasata - útok na modlitebnu je prasárna se vším všudy - ale také výrazně pomohli tomu, že jakýkoliv strach z islámské migrace nebude jako téma vůbec přijatelný.