Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego (ABW) neboli polská kontrarozvědka

Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego (ABW) neboli polská kontrarozvědka Zdroj: wikipedia.org

Až 200 osob podezřelých z napojení na islámské teroristy sleduje polská kontrarozvědka

Podle informaci místních medií jsou mezi sledovanými nejvíce zastoupeni muslimové čečenské národnosti, kteří dlouhodobě žijí v Polsku.

Podle webového portálu TVN24.pl pocházejí informace o sledování lidí s podezřením na kontakty s teroristy z Islámského státu od zástupce polské kontrarozvědky ABW Jacka Gawryszewskiho, který je měl prezentovat na zasedání speciální komise polského parlamentu.

Polská kontrarozvědka rozdělila podezřelé do tři kategorií. Jde jednak o uprchlíky, kteří prošli uprchlickými tábory v Polsku, ale poté z Polska odešli a dnes bojují v řadách teroristů z Islámského státu v Sýrii a Iráku. Ti tvoří první a nejpočetnější kategorií podezřelých.

Další kategorií jsou podle nejmenovaného člena speciální komise polského parlamentu polští konvertité k islámu, kteří se přidali Islámskému státu. Těch je mezi 5 až 10. Nejedná se přitom o konvertity přímo z Polska, ale z rodin Poláků, kteří se odstěhovali do západoevropských zemí a k islámu konvertovali tam.

Třetí sledovanou skupinou jsou muslimové, kteří nejspíše nemají přímé vazby na Polsko, ale využívají ho pouze jako tranzitní zemi. Jako příklad je uváděno zatčení marockého státního příslušníka v červnu na varšavském letišti s podezřením na zapojení do struktur islámských teroristů. Příkaz k jeho zatčení vydala španělská prokuratura. Muž cestoval z území Islámského státu přes Istanbul, Bělehrad a Varšavu do Madridu.