Morgan Freeman

Morgan Freeman Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: I slavný herec Morgan Freeman dokáže natočit pořádnou hloupost. To, když mluví o Íránu

Američan Morgan Freeman (78) je zcela jistě výborný herec (například filmy Brubaker, Řidič slečny Daisy, Nesmiřitelní, Vykoupení z věznice Shawshank či Million Dollar Baby), ale jeho poslední politické vystoupení na podporu jaderné dohody s Íránem, zavání pořádnou trapností. I když Tomáše Kluse a jeho naivní protiválečné písně nepřekonává ani on.

Jak už Reflex.cz informoval, některé americké filmové a hudební hvězdy stojí na straně dohody velmocí a Íránu o tom, že Peršané nebudou vyrábět jadernou bombu. Jedná o tom i americký Kongres a Morgan Freeman bojuje za schválení této smlouvy. Podporuje tím prezidenta Baracka Obama. Dokonce tvrdí, že „absence dohody s Teheránem by mohla znamenat jadernou smrt“. O tom lze ale s velkým úspěchem pochybovat.

Jaderné zbraně, to možná pan Freeman neví, nejsou k tomu, aby je státy používaly, slouží především k odstrašení a k vyjednávání o své pozici. Představa, že by například Pákistán či Severní Korea skutečně zaútočily na někoho jadernými zbraněmi, je poměrně naivní představa a podobně uvažují především politici, kteří chtějí lidi vystrašit a zmanipulovat. Realita je jiná, protože každý ví, že podobný útok by především ohrozil vlastní existenci jakékoli útočící země.

Freeman ale rovnou hovoří o jaderné smrti. Pomíjí to, že kritici smlouvy upozorňují na to, že v posledních desetiletích Teherán žádnou dohodu nedodržel, takže na místě je spíše mimořádná opatrnost a je potřeba vyčkat, jak se situace vyvine.

Navíc Írán zcela nepokrytě podporuje teroristické organizace (Hizballáh, Hamás), cvičí na svém území islámské radikály (například z Afghánistánu), zásobuje zbraněmi diktátorské režimy (Bašára Asada v Sýrii) a pomocí peněz šíří v mnoha státech nenávistnou islamistickou propagandu. A chce zničit stát Izrael, jedinou demokratickou výspu na Blízkém východě.

Buď to Morgan Freeman neví (což je jeho chyba), nebo to ve svém propagandistickém videu (najdete ho níže) zastírá. Pak by to byla hloupost, ale hodně, hodně nebezpečná.